Louter nog nepnieuws voor de armen?

Natuurlijk, ik ben een lezer en gebruiker van nieuws-sites, en ik heb wat moeite om me voor te stellen hoe het is om een krant uit te geven. Voor een krant is het belangrijk dat veel mensen haar nieuws lezen, uit idealisme natuurlijk, maar ook voor de centen. Voor een lezer is het van belang dat hij snel en makkelijk zijn nieuws tot zich kan nemen, dat kwalitatief goed is, en niet te duur. Hoe kunnen die twee belangen tot elkaar komen? Volgens mij is het beleid van de Guardian een prima voorbeeld.

Ergernissen

Op een ander blog las ik hoe mensen zich ergeren aan advertenties, grote pop-ups en muziekjes die afspelen. Krantensites kunnen er ook wat van. Betaalmuren kunnen erg onvriendelijk naar voren komen en NU.nl durf ik niet meer te lezen door de advertenties met ransomware-links die daarop zijn verschenen. Zelf verdien ik ook een beetje geld aan advertenties op sites, dus ik weet wel ongeveer 

newsPopup
hoe dat in zijn werk gaat. Ik probeer de advertenties low-profile te houden. Adsense van Google adviseert echter om advertenties zowat midden op de pagina te tonen. In de eerste plaats gaat het de mensen om de inhoud van wat op de site staat, niet om de advertenties. Het is voor mij een blijk van totale onwetendheid of gewetenloosheid om dit soort adviezen te verstrekken.  De reactie op die ergernissen is: site ontwijken, zo las ik. En ik kan me dat ook helemaal voorstellen, zo reageer ik zelf ook. Misschien komt er nog een LATER.nl waar ik wel op durf te komen.

Mooie opmaak

Hoe moet het dan wel? Ik zal niet zeggen dat het gemakkelijk is. Kranten hebben het moeilijk genoeg en schaven voortdurend hun verdienmodel bij. Ik heb overwogen om een digitaal abonnement op het NRC te nemen. Maar wat krijg ik daarvoor? Ik moet op die site inloggen en dan krijg ik de krant te zien in een mooie opmaak, net zoals de krant in de brievenbus. Door in te loggen kan de krant mijn gedrag gemakkelijker bijhouden. Is dat dan misschien de bedoeling?

Ik lees mijn nieuws voornamelijk in een rss-lezer. Zo heb ik alles bij elkaar staan zoals ik het zelf wil. Die flexibiliteit, die er door het internet gekomen is, daar wil men bij het NRC niet aan. Moet ik nu de hele krant gaan lezen?

newsSoccer
Ook het voetbalnieuws? Ik snap wel dat ik dan bijna 30,00 per maand moet betalen voor zoveel nieuws. Maar ik hoef de hele krant niet te lezen. En waarom geen gebruik maken van technieken die in de IT al oud zijn en zich bewezen hebben, en die het voor de lezer gemakkelijk maken?

Openheid

Ik zie het nu gebeuren dat de vrijheid van de internet-gebruiker steeds verder ingeperkt wordt. Het is jammer dat er een beweging terug gaande is, naar minder flexibiliteit voor de gebruiker, minder openheid, en meer macht voor de grote internetsites. Facebook en Google zijn hier extreme voorbeelden van, en zij bepalen met algoritmen wat jij leuk hoort te vinden. Big brother is echt niet ver meer. Of misschien staat ie hier naast me, en zie ik hem niet?

Kranten voor vrijheid

news4All
Juist nieuws-sites moeten proberen het internet open te houden, vind ik. Het nieuws gaat nu veel meer digitaal, dan via papier. In de traditie van vrijheid van meningsuiting  past toch ook het recht op maatschappelijke informatie voor iedereen? Waarom dan zo'n gesloten website op internet zetten?
newsNoAccess
Wil je niet vertellen aan iedereen wat je te vertellen hebt? En waarom zouden mensen die het niet kunnen betalen, nepnieuws op Facebook moeten lezen? Is dat het ideaal van onze huidige kranten?

The Guardian

Zoveel moed als The Guardian, is het NRC, en andere Nederlandse kranten kennelijk niet beschoren. Kijk eens: iedereen mag The Guardian lezen, zonder irritante pop-ups en met minder advertenties. Alleen een bescheiden obligate cookie-vraag en een vraag aan het eind van ieder artikel: "Since you're here..." valt op.
En zie: hoe gedifferentieerd de RSS mogelijkheden zijn! Daarbij... vijf euro per maand past wèl in veler budget, en is bovendien niet verplicht. Zo is deze kwaliteitskrant toch beschikbaar voor iedereen.


"We know that not everyone is in a position to become a Supporter. But if you can, you’ll be an integral part of our mission to make the world a better, fairer place, for everyone." 


Door de toenemende verharding van onze maatschappij, de vergroting van de kloof tussen arm en rijk in Nederland, waardoor steeds meer mensen minder geld te besteden hebben, en niet te vergeten de goed werkende adblockers, maak ik me wel zorgen om onze Nederlandse kwaliteitskranten, die zich nu verstoppen achter betaalmuren, irritante popups en advertenties. Een goede informatievoorziening is niet alleen voor de rijken onder ons van belang. Hopelijk komt er eens een Nederlandse krant die voor openheid is, en daar dan ook naar handelt. Net als de Guardian.

kopje

Dit is een code deel

blockquote