Een 188 euro laptop bij de Blokker

Hoeveel computer krijg je voor honderdachtentachtig euro? Dat kan nooit veel zijn, toch? Ik waagde de gok en kocht een Medion computer bij Blokker, en zocht het uit.

Het is een tijdje geleden dat ik een bericht maakte op Misty Notes, maar na een wat woelige tijd door reorganisatie op het werk met als extra toetje ontslag, heb ik nu weer de rust gevonden om wat nieuws te berichten. En dat nieuws gaat over een aankoop. De aankoop van een Windows computer met Word er op. Die heb ik namelijk nodig om mee te nemen naar cursussen. Onder de dominantie van Microsoft kom je natuurlijk niet gauw uit. Maar misschien hoeft het allemaal niet veel te kosten.

Post

IMG_20181102_105251

Een dag na de bestelling was de laptop (Medion E4241S-A-64F2) er inderdaad zoals beloofd. Uitpakken is snel gedaan. Wat je niet moet doen, is de handleiding lezen. Daar staat namelijk in, dat je allerlei beschermingsmateriaal moet verwijderen, en na wat gepeuter aan het scherm, moet ik toch constateren dat er gewoon geen beschermingshoesje op zat. Kennelijk moet je wel steeds een stoffen lapje op het toetsenbord leggen, dus erg veel vertrouwen in de constructie heeft de fabrikant zelf niet. Voorzichtig zijn, dan maar.

Toetsenbord

Het eerste dat opvalt is het toetsenbord. Dat voelt erg plastic aan. Nu ik er een beetje aan gewend ben geraakt, is het alleen nog dat de spatie soms niet goed meekomt. Maar dat is voornamelijk na een punt, of na een komma, dus dat kan ook aan mij liggen, of zelfs aan de toetsenbord-instellingen. Dat moet ik dus nog even nader onderzoeken. Als je de computer aanzet krijg je wat instellingsvoorkeuren voorgeschoteld, en vervolgens helpt een mevrouw Cortana je verder met installeren.

IMG_20181102_111321
Leuk was dat zij in de gaten had dat ik al een Office365 licentie had, en dat werd dan meteen ook mee geïnstalleerd.

Luid protest

Het opzetten van Windows is vrij snel klaar en je kunt dan wel meteen aan de slag. Ikzelf heb niet graag zoveel rommel op de pc, dus ik kijk meteen naar spullen die er op staan en die ik niet hoef. Dat valt heel erg mee. Alleen McAfee zit er natuurlijk weer bij, en wat spullen van Cyberlink, die kennelijk vriendjes zijn met Medion. Gelukkig zijn de Cyberlink-"programma's" alleen maar verwijzingen naar de Windows-store. Je moet ze nog installeren als je ze wilt gebruiken. McAfee daarentegen laat zich alleen onder luid protest verwijderen. "Weet je het wel heel zeker? Je hebt nu nog een licentie!" Zal wel een maandlicentie zijn, en ik heb gelezen dat de Windows Defender tegenwoordig een goede beveiliging levert. In plaats van McAfee dan gewoon Defender geactiveerd.

Maar dan

Dan wil ik natuurlijk de nieuwste versie van Windows 10. Dit laptopje staat bij Blokker in de outlet, het is dus niet al te nieuw meer. En inderdaad. Trek er maar echt anderhalve dag voor uit, om de nieuwste upgrades van Windows te installeren. Dit trekt het computertje niet makkelijk. Ofwel de processor krijgt het warm, of het schijfje kan het allemaal niet goed bijbenen.

MedionUpdatePerformance

Bovendien ging het updaten niet vlekkeloos.  Windows blijft bijvoorbeeld doodleuk bij 87% installatie staan. Kun je lang wachten. Volgens mij zijn dit problemen waar men het niet graag over heeft. Want, dat zal vast je eigen schuld wel zijn. Nou, als je op internet zoekt om het probleem op te lossen, dan vind je echt hele volksstammen die ruzie hebben met de Windows-installatie. Het is wel even zoeken welke oplossing voor je eigen situatie

MedionUpdateTroubleshooter
geschikt is. Maar ik heb gemerkt dat het eigen probleemoplossertje van Windows alles weer goed maakt. Dat is dan wel weer "petje af" voor Windows.

Grafisch

Het uitvoeren en het gebruik van programma's valt mij erg mee. Word start redelijk snel op, en het inladen van documenten is prima. Ik heb wel OneDrive geactiveerd. Op deze computer blijft er namelijk niet echt veel ruimte over op het flash-schijfje nadat Windows met zijn grote kont er op heeft plaatsgenomen. Eigenlijk moet je deze laptop maar zien als een "netbook". Net als de Chromebooks van Google. Alle documenten staan dan "in de cloud". Als WordOnline ook goed zou werken, dan had ik Office365 niet eens hoeven te installeren. Maar dat valt tegen, dus een office-installatie is geen overbodige luxe. Nu heb ik ook een oud grafisch vector-tekenprogramma van 2013 (Xara), en ik ben erg blij dat dit gewoon werkt. De nieuwste versie van Xara zal op deze machine hoogstwaarschijnlijk niet goed werken, maar dit oudje doet het prima. Dat is echt een meevaller.

Stotteren

Van de andere software is vooral interessant, denk ik, in hoeverre je filmpjes kunt bekijken. Mijn ervaring is dat de hoogste kwaliteit wel problemen oplevert. Youtube past zich automatisch aan, en komt op 480p. Geen HD dus. Voor mij helemaal geen issue op deze computer. Met NPO is het wel grappig, het beste is namelijk om uit te loggen onder NPO-plus, want met de Plus krijg je een te hoge video-kwaliteit en dan begint Pauw erg te stotteren. Hij doet het beter onder de gratis versie. Netflix doet het goed. Bij Netflix kun je de kwaliteit aanpassen. En dat heb ik gedaan, omdat ik op dit schermpje niet veel profijt heb van een hoge kwaliteit.

Toekomstbestendig

Het is een klein wonder dat dit machientje Windows 10 draait en ook nog redelijk vlot werkt. Je ziet wel dat het tegen de grenzen aanloopt, dus ik neem aan dat na een aantal Windows-updates deze machine verouderd is. Maar ook dan is er snel een Linux versie op gezet. Dan gaat ie vast als een speer.