Firefox Notes

Al een tijdje gebruik ik Google-keep om snel wat notities te maken en op mijn telefoon mee te nemen. Het is een heel handige app, vooral de snelheid en het gemak waarmee je ermee kunt werken is een pluspunt. Alleen heb ik niet zo graag dat Google meekijkt, daarom was ik blij om eens te kunnen kijken naar de pre-release van Firefox Notes.

Een van de voordelen van notitie-apps is, dat je ze kunt synchroniseren op al je apparaten. Voor mij geldt vaak: ik maak een lijstje op mijn computer, dat dan meteen ook op mijn mobiel staat. Andersom kan natuurlijk ook. Je bedenkt bijvoorbeeld iets om over te schrijven, en maakt er onderweg meteen een notitie van. Dat kan natuurlijk allemaal op papier ook, maar dan mis je het handige copy-paste, en bovendien, de meeste mensen hebben altijd hun mobiel op zak, maar geen notitieblok (afgezien van enkele romanschrijvers natuurlijk).

FFNotesZijpaneel.

Om ervoor te zorgen dat op alle apparaten hetzelfde komt te staan is het nodig dat Firefox Notes dit steeds bijwerkt. Dit zogenaamde synchroniseren kan alleen  via internet, en dan in dit geval met een account van Firefox. Voor Google Keep heb je een gmail-account nodig. Dat account heb je al in het geval je een Android telefoon bezit. Als je van Firefox nog geen account hebt moet je die dus nog aanmaken. Met dit account kun je ook bookmarks en eventeel zelfs wachtwoorden synchroniseren op al je apparaten, maar dat is natuurlijk weer een heel ander verhaal. Als je het account hebt, kun je de app hier  installeren binnen Firefox en op je mobiele Android apparaat.

Simpel

Deze Firefox addon is nog in het experimentele stadium. Het werkt op zich prima. Sommige dingen gaan nog niet goed, zoals bijvoorbeeld een heel blok tekst selecteren en er een genummerde lijst van maken. Markdown werkt goed, en als

FFNotesAndroid.
je tekst kopieert van je Notes naar je Wordpress editor wordt deze opmaak meegenomen: een kop 2 tekst bijvoorbeeld, blijft een kop 2 tekst. Ik heb markdown in mijn WP-editor aangevinkt, dus ik weet niet of dit ook werkt als je dit niet hebt gedaan, maar ik vermoed van wel.

Firefox Notes is heel simpel, en heeft geen uitgebreide mogelijkheden op dit moment. Je kunt bijvoorbeeld geen foto in een notitie opnemen, of notities groeperen of archiveren. Deze simpelheid trekt mij echter wel aan, en maakt het ook makkelijker en sneller in gebruik. Notes slaat wel gegevens over je op, om de applicatie te kunnen verbeteren. Men is hierover ook open en duidelijk. Waarschijnlijk krijgt de stabiele versie wel een mogelijkheid om dit uit te schakelen.