Wachtwoorden: laat je hersenen knetteren

Laatst las ik een leuk artikel over hoe je zonder passwordmanager toch goede wachtwoorden kunt verzinnen, en nog belangrijker: die kunt onthouden. Het schijnt dat je in de loop der tijd een geoefend wachtwoord-onthouder wordt. Voor één van de methoden is het nodig om een aantal woorden te gebruiken die je zelf verzint en die je als sleutel voor al die wachtwoorden gebruikt. In die woorden moeten wel bijna alle letters van het alfabet zitten.  Anders werkt het niet goed.

ww_sleutel_foto_klein_bewerkt
Dat is een hele opgave voor mij, zeker als het al avond is. Dus laat ik de computer meehelpen. En toen ik daarmee bezig was begon de computer me ook nog te helpen met het maken van de wachtwoorden.

Sleutel

Laat ik eerst eens verwijzen naar één van de artikelen die hierover gaan: nemokennislink. Er zijn er meer. Maar in dit artikel van nemokennislink koos ik voor methode I: met zo'n vijf tot zeven woorden hussel je een wachtwoord in elkaar door die woorden als sleutel te gebruiken in combinatie met de domeinnaam van de website waar je het wachtwoord voor moet hebben. Dus als die woorden bijvoorbeeld zijn: "De fake enquete over de wijze psychologie bij armoede ."  En je neemt de karakters "!1Q", om websites tevreden te stellen die om hoofdletters, leestekens of nummers vragen, dan is het wachtwoord voor de website van Coolblue: "!1Qhvvoioef".  Want... de eerste letter na de c in de woordenreeks is h, De eerste letter na de o is v enzovoort.

Programmaatje
ww_kaal

Het verzinnen van woorden die bijna alle letters van het alfabet hebben is niet zo makkelijk. Daarvoor heb ik een klein programmaatje gemaakt in javascript, dat je zelf ook zo kunt gebruiken. Je kunt de code hier ophalen en bewaren als een html-bestand op je computer. Daarna kun je er door op het bestand te dubbelklikken meteen mee aan de slag. Als je de pagina voor je hebt, klik dan op de balken om wat meer te zien of om jouw gegevens in te vullen. De bovenste balk laat namelijk het gereedschapje zien waarmee je woorden kun checken of ze alle letters uit het alfabet hebben. Je maakt een zin of vult wat woorden in, en kijkt hoeveel letters er nog overblijven van het alfabet. Zo vind je zelfs laat op de avond nog wel een mooie zin om als sleutel te gebruiken.

ww_sleutel

Op de onderste balk klik je als je je woorden en je prefix met drie gewenste karaktersoorten wil invullen. Dus hier helpt de computer je met het maken van het wachtwoord. Iets wat je zelf eigenlijk moet kunnen.

ww_zin

Het leukste is, als je zelf de code verandert. Dan hoef je die velden nooit meer in te vullen. Prima om eens in javascript te duiken en te kijken of het lukt? Ik denk: het lukt vast wel. Anders vraag maar even. Misschien raak je eindelijk eens enthousiast om te knutselen op de computer.

Knetteren

Overigens kun je de pagina hier alvast in werking zien, voordat je ermee gaat knutselen. Dit stukje staat op een gratis hostingsite, en men heeft daar vorig jaar besloten om de mensen te motiveren een betaald abonnement te laten nemen, door de site af en toe te laten "slapen". Dus als je de melding krijgt dat de site slaapt, kom dan later terug, of gebruik gewoon je eigen html-bestand.

Natuurlijk heb ik een andere zin genomen dan hier in het voorbeeld staat. Ik ben benieuwd of ik mijn hersenen laat knetteren en zelf mijn wachtwoorden ga bedenken, of dat ik de verleiding niet kan weerstaan om van wat computergemak gebruik te maken. In ieder geval kan ik in noodsituaties er echt voor gaan zitten, en zonder hulp mijn wachtwoord bedenken.