Tropisch geld

Hoe ben je het goedkoopst uit als je met je euro’s naar het buitenland gaat. En daarmee bedoel ik  echt buitenland, buiten de eurozone. Dat is nog niet zo simpel, en ik heb een poging gewaagd om dit heel goedkoop te doen. Lees of me dit gelukt is met de DebitCard van Transferwise in Thailand.


Wisselkoers

Banken verdienen onder andere  geld met de aankoop en verkoop van valuta. Dat is dan punt één waar je op zou kunnen verdienen. Hoe ga je van euro’s Thaise baht maken? In Nederland op het station? In Bangkok op het vliegveld? Bij een particulier handelaartje in Thailand?

Ik koos eerder al voor de aanschaf van een speciale kaart voor het buitenland van Transferwise. Bij Transferwise kun je namelijk een zogenaamd “Borderless Account” aanvragen. Dat is gratis. Het kunnen gebruiken van een Debit Card is daar een onderdeel van.


Nu heb ik al gemerkt dat het versturen van geld naar bankrekeningen met een andere valuta flink goedkoper is dan bij een bank. De wisselkoers en vooral de bankkosten zijn er een heel stuk gunstiger. Tijdens de overstap van bank naar Transferwise viel me ook op dat het bij Transferwise een stuk sneller ging. Of dat nog zo is, dat kan ik niet zeggen omdat ik niet meer via een bank geld overschrijf naar het buitenland.


Hello World!

Maar hoe zit het dan met de DebitCard? Allereerst heb ik binnen het account van Transferwise een bedrag in Euro’s overgezet naar Thaise Bath (THB), zodat ik de conversie naar een andere munt niet door de betreffende bank hoef te laten doen.


Dat gebeurt namelijk als je vanuit een euro-rekening Thaise Bath opneemt bij een ATM.


ATM

En dan maar de proef op de som nemen, en kijken of de reclamepraatjes kloppen. Bij het opnemen van geld merk je al direct dat de Thaise banken ook een graantje mee willen pikken en geven standaard een vast bedrag van 220 baht als kosten op. Dus 5,87 ben je al kwijt. Ik had gehoopt dat de Thaise banken dit bedrag niet in rekening zouden brengen, omdat ik al in THB opneem met dit “borderless account”, zonder conversie. Maar helaas.

De volgende verrassing komt bij mijn tweede opname. Transferwise doet alsof de opname gratis is, maar dat geldt alleen voor de eerste 250 dollar die je opneemt in de maand. Dat zie je alleen als je heel erg goed kijkt in dit plaatje bij “Withdraw”:


Daarna rekent het 2% van het bedrag als ATM-fee. Kennelijk maakt men meer kosten, als het op te nemen bedrag hoger is? Percentages rekenen als kosten voor administratieve handelingen die bij een klein of groot bedrag hetzelfde zijn, vind ik sowieso discutabel.


Hier zie je 138,57 THB als ATM-fee, en dat is 2% van het bedrag boven 250 dollar maandelijkse vrijstelling. Dit is ongeveer 3,70 euro. Als de 2 % van hele bedrag was genomen, zou het op 10.000 * 2% is natuurlijk 200 THB (is 5,33 euro) zijn. Als je niet meer dan 250 euro per maand besteedt, dan is dit niet aan de orde. Maar de kans is groot dat je daar overeen gaat komen. Ter vergelijking: de SNS bank telt 2,25 per opname.

Dat maakt het van belang om eens te kijken of de wisselkoersen van de banken zo slecht zijn, dat ze het kostenvoordeel ten opzichte van Transferwise teniet doen.

Laat ik 1000 euro nemen voor een berekening. Hiervoor krijg je bij VISA op 1 december  2018 37112 THB. Bij Transferwise: 37322. Het verschil hiervan is 210 THB wat dan weer neerkomt op ongeveer 5.63. Dit verschil is niet zo groot om de extra kosten die in rekening worden gebracht echt goed teniet te doen: je bent maar echt een beetje goedkoper uit.


Doe maar gewoon

Mijn idee is in ieder geval dat de extra kosten die Transferwise nu voor zijn kaart in rekening brengt het oninteressant maken om de moeite te doen deze kaart aan te schaffen. Voor een gewone consument is het beter om zijn of haar reguliere bankpas te gebruiken. En als je het niet erg vindt om met een grote hoop geld rond te lopen en het zonder het gemak van een bankpas wil stellen, is het nog beter om de euro’s mee te nemen en in Thailand om te zetten in Thaise Bath. En mocht je partner bijvoorbeeld in het bezit zijn van een echte Thaise bankrekening, dan bespaar je al gauw 8 euro per opname, als je de euro’s via Transferwise op deze Thaise bankrekening zet.

transferwiseCosts
Alleen voor mensen die de hele wereld rondreizen, en die niet op een eurootje meer of minder kijken, zou deze Debit Card weleens gemak kunnen opleveren. Maar het blijft oppassen, want was een jaar geleden bij Transferwise nog veel gratis. Stilletjes komen er steeds extra kosten bij.