Achtergrond op foto's weghalen

Als je voor wat voor reden ook, op een foto alleen de persoon die erop staat wil zien, dan is er nu een hele makkelijke manier om de achtergrond weg te halen.

Ik las deze tip in het blad Wired, en omdat niet iedereen dat Engelstalige blad leest wil ik het graag doorgeven. Want het is echt heel snel en makkelijk. Je hebt geen duur grafisch programma nodig, alleen je browser en de bookmark: https://www.remove.bg/. Op deze website kun je je foto uploaden en laten verwerken. Open-source algoritmen herkennen de persoon op de foto als persoon, en halen de rest weg. Om het uit te proberen zocht ik wat vakantiefoto's uit Thailand van dit jaar.

Screenshot_bg_Remove Background from Image – verkoopster

Hier zie je een verkoopster aan een zogenaamde "floating market". Het is misschien niet zo'n fantastische foto met dit tegenlicht, maar het is fraai om te laten zien welke achtergrond wordt weggehaald. Je ziet hier dat de kom met etenswaren door de algoritmen nog bij de persoon wordt gerekend. Het zou een mooie fruitjurk kunnen zijn inderdaad. Maar de rest is heel precies en netjes weggehaald.

Vergeten

Er staan veel voorbeelden op de site die er mooi uitzien. Als ik de foto uit mijn vorige blogje erbij neem, dan zie je dat de algoritmen nog niet zo slim zijn als wij, mensen. Er wordt namelijk een persoontje vergeten:

bg_Remove Background from Image_eenvergeten

Andere foto's met twee personen die ik uitgeprobeerd heb werken wel heel goed. Voor mensen die echt hele goede foto's maken, en die niet graag zien dat de foto's stiekem worden gebruikt of zelfs doorverkocht is de volgende notitie van belang:

Your images are uploaded through a secure SSL/TLS-encrypted connection. We process them, and temporarily store the results so you can download them. After that (about an hour later) we delete your files. We do not share your images or use them for any other purpose than removing the background and letting you download the result.

b_IMG_20181110_123526-01
Je moet de mensen maar op hun woord geloven, net als de mensen van alle andere websites die het "goed met je  menen". Maar ik denk dat deze site voorlopig wel te vertrouwen is. Ze zijn bezig een zogenaamde API te ontwikkelen. Met zo'n API kun je als bedrijf geautomatiseerd een heleboel foto's via deze server verwerken. Waarvoor betaald moet worden uiteraard.  Hopelijk wordt dat hun verdienmodel, en blijft het handmatig verwerken op deze site gratis.