Terug naar de DosDoos

Het wordt steeds gekker, heb ik een paar weken geleden voorzichtig afscheid genomen van Windows, wil ik nu helemaal terug naar het Microsoft Disk Operating System MSDOS!

Dat zit zo: mijn broer doet onderzoek naar mensen die een lange tijd geleden in zijn buurt geleefd hebben. Daarvoor gebruikt hij verschillende bronnen. Eén van die bronnen is een Telegids programma van twintig jaar geleden. Dat werkte prima op de DOS-machines van toen. Maar helaas kan hij dat nu niet meer gebruiken. Zelfs op een moderne windows-computer onder het aangeven van de "compatibiliteitsmodus" is dat niet mogelijk. Gewoon een te oud programma. En natuurlijk geldt voor het onderzoek: hoe ouder het programma, hoe beter!

8086

Natuurlijk kun je kijken of er nog ergens een 8086 computer te koop staat, maar het is veel handiger om een emulator te installeren op je moderne computer. Daar zijn er verschillende van. Ook voor Linux. Ik heb voor DosBox gekozen om te proberen. Deze emulator is beschikbaar voor verschillende platforms. En natuurlijk ook voor Windows. Hier laat ik zien hoe het onder linux Elementary OS gaat.

Je zoekt eerst de goede installatieversie voor download. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn computer een AMD64 processor heeft. En ik weet ook dat ik al een keer een paar programma's voor de Debian distributie heb geinstalleerd. Dat moet dus wel gaan lukken.

Dosbox

Met een paar klikken kom je bij een download-site en haal je het .deb bestand naar je toe. Omdat op mijn OS een grafische debianinstaller staat kan ik de installatie helemaal in een venster doorlopen.

dosbox_install

Na het verifieren van de software door het OS, krijg je de melding dat er een nieuwere versie beschikbaar is. Ik download deze toch, omdat ik weet dat Elementary OS steeds controleert of een nieuwere versie van een pakket beschikbaar is, en je de mogelijkheid geeft deze te updaten. Dan hoef je alleen maar op de knop "update" te klikken, zonder dat je naar een nieuwere versie op internet hoeft te zoeken. Mooi dat linux (Elementary)! Zou het ooit synoniem worden met gebruiksvriendelijkheid?

C:, dir en cd

Als je de dosbox opstart dan kun je nog niet zoveel. Je komt op drive Z: en als je "dir" ingeeft zie je een aantal oude DOS-programma's staan.

Die DOS-programma's zijn leuk, maar je wil  toegang tot jouw antieke dos-programma's krijgen. Daarvoor kun je binnen Dosbox een schijf opzetten ("mounten"), die wijst naar een bepaalde map op je linux systeem Bijvoorbeeld:

Dosbox_mount

Als je dan op de oude manier " C: " intypt en daarna " dir", dan zie je die DOS-bestanden van de telegids, in mijn geval, staan op C: .

Dosbox_install_tb

Daarna install.exe opstarten.

Dosbox_install_tb1

Als het installeren is gelukt kun je het programma TB (telefoonboek, denk ik) opstarten: aan de slag!

Dosbox_install_tb2

Soms vraag ik me af wat er toch mis is met deze mooie, eenvoudige terminalschermen. En kijk eens naar de datum rechtsboven: inclusief authentieke milleniumbug! Maar dat is natuurlijk oudemannenpraat.