Op naar de bitcoins

Het zal er toch een keer van komen: betalen in bitcoins. Hopelijk niet gedwongen door ransomware, maar omdat het steeds gewoner gaat worden, en makkelijker is. Het is niet zo moeilijk en snel uitgelegd.

Vooral voor buitenlandse betalingen lijkt me het betalen in bitcoins erg interessant. Er zijn nu al zogenaamde Fintech-bedrijven die het werk van de banken voor een fractie van de prijs verrichten. Nu gebruik ik voor buitenlandse (buiten-Europese) betalingen nog altijd Transferwise. Erg makkelijk en een stuk goedkoper dan de reguliere bank.  Als bitcoins ingeburgerd raken, zullen ook deze bedrijven het moeilijk krijgen, als ze niet inspelen op de veranderingen die gaande zijn vermoed ik.

Natuurlijk kun je in een klein aantal winkels al met bitcoins betalen. Ook bij Starbucks, maar geloof maar niet dat de omzet in bitcoins aan de belastingdienst wordt opgegeven. Dus dat ga ik voorlopig niet doen. Dat de banken het nakijken hebben, oké. Maar de overheid, ja dat zijn we een beetje zelf. Tenminste, zo sta ik er tegenover. Dus ik ga gewone winkels echt nog niet in bitcoins betalen, ook al is dat natuurlijk erg stoer, nu het nog nieuw is, en je jezelf fier als trendsetter kun laten zien, met je vette bitcoinwallet op je foon.

Wallet

De wallet, de portemonnee, is het eerste dat je nodig hebt. Met de installatie van de software voor die beurs, wordt er een bitcoin-account aangemaakt. Met andere woorden je krijgt een soort van banknummer. Op dat nummer van je beurs kun je bitcoins ontvangen. En als je er bitcoins op hebt staan, dan kun je er ook mee betalen. Het kiezen van de wallet is wel belangrijk. Wil je voornamelijk kleine bedragen betalen met je smartphone, dan kies je een andere wallet dan wanneer je grote bedragen op je computer verzendt. Er zijn veel keuzehulpjes. De officiële staat op de bitcoin-nl website.

Tegelijk met het installeren van de portemonnee en het toekennen van een account in de bitcoin-space wordt er een lange persoonlijke sleutel aangemaakt. Deze sleutel kun je exporteren en veilig bewaren. Mocht je ooit toegang tot je bitcoins verliezen, en ook nog je privésleutel niet bewaard hebben, dan kun je met deze wallet via een zinnetje dat je tijdens de installatie krijgt, alles weer herstellen. Dit zinnetje moet je dus ook goed bewaren.

De privé-sleutel is een moeilijke en lange sleutel, omdat er natuurlijk veel lui zijn die jou die bitcoins willen afpakken. Jouw coins staan immers gewoon in cyberspace, op servers dus, onder jouw account. Gelukkig hoef je niet iedere keer die moeilijke sleutel in te typen, dat zou echt geen werk zijn. Met die beurs kun je inloggen. En mocht je ooit de privé-sleutel kwijt zijn, dan kun je hem via die wallet toch nog terug krijgen. Maar wees wel voorzichtig. Er zal jou niemand helpen je geld terug te krijgen. De bitcoinwereld kent nu eenmaal geen hulpvaardige helpdesk. Misschien toch iets voor de banken in de toekomst?

 Installatie

Als wallet heb ik voor Electrum gekozen. Het is op veel platforms beschikbaar, ook Linux. Ik zal een aantal installatieschermen laten zien, zodat je een beeld krijgt van wat er tijdens zo'n installatie gebeurt.

In Windows zul je een uitvoerbaar programma moeten downloaden, en daarop dubbelklikken. In linux kun je een terminal openen en twee commando's uitvoeren.

bc-install1

Een aantal snelle schermen.

[gallery ids="1196,1195,1194,1191,1193,1192" type="rectangular"]

En als laatste de portemonnee! Je ziet dat je er mee kun betalen (send) en ontvangen (receive). Balance is 0 mBTC. Dat zijn microBiTCoins. Maar goed 0 blijft 0. Hoe krijg ik daar geld op?

Ontvangen: van de gemakkelijke

Er is een aantal wisselkantoren dat jouw euro's graag voor je in bitcoins in je portemonnee laat vallen. Ook hier kun je kiezen welke jij nu het beste vindt. Nu ben ik van de gemakkelijke. Ik heb een account op "kraken", maar ik zag laatst een gemakkelijker wisselkantoor, dat gewoon met iDeal werkt. Daar hoef je alleen je wallet id op te geven, en het bedrag wat je daar op wil zetten. Ik ben roekeloos en zet er meteen vijftig euro op. Ik adviseer om het maar met vijf euro te doen, de eerste keer.

Onder het tabblad "receive" van de portemonnee vind je het id van je bitcoin-account. Vul dat in het formulier in op die website, en doe vervolgens de normale iDeal acties die je gewend bent.

bc-kopen-1a

Natuurlijk had ik verwacht extra verificatie te moeten uitvoeren, maar dat was niet het geval. Ik kreeg gewoon mijn bitcoins in mijn wallet.

bc-kopen-4

Een paar minuten later was het bedrag wel "confirmed". Wat hier allemaal gedaan wordt door derde partijen weet ik niet. Misschien goed om eens later te bekijken. Nu staat het er op.

Betalen

Een leuke manier om uit te proberen om iets te betalen, is het betalen naar de wallet die je krijgt als je via de browser Brave, websites wil betalen voor je bezoek. Ik schreef daar al eens eerder over. Hoe je die wallet krijgt is een kwestie van zeggen: "Ik wil graag betalen!" in de settings van de Brave browser. Denk maar niet dat het je moeilijk wordt gemaakt om te betalen. In ieder geval, om die websites te kunnen betalen moet je in deze wallet ook wat geld hebben. Dus dan betaal ik het geld van mijn 50 euro wallet die ik net heb gemaakt, naar de Brave wallet. Dat gaat allemaal onder het tabje "Send". Je moet dan het nummer van de Brave wallet invullen en het aantal micoBitcoins. Laten we 4 nemen, dat is ongeveer vijf euro.

bc-verzenden1a

En een paar minuten later, kijk, er staan meteen dollars in de wallet:

bc-verzenden-3

Leuk hè? Gelukkig zul je er snel aan wennen, en zul je dat betalen al heel snel niet meer zo leuk vinden. We blijven Nederlanders, nietwaar?

Foto euro's door:  Viktor Hanacek via Picjumbo.com.