Een internationale bankrekening

Als je als zakenman of -vrouw rekeningen stuurt in dollars, of ponden of zelfs in Japanse Yen, dan krijg je meestal een aanzienlijk kleiner bedrag op je bankrekening in Euro's dan je in feite hebt gefactureerd. De banken snoepen namelijk aardig wat van je omzet af, door allerlei bank- en overdrachtskosten in rekening te brengen, en ook nog eens een voor henzelf leuke wisselkoers te bedenken. Dat is jaren goed gegaan. Maar het lijkt erop dat hier snel een einde aan gaat komen.

Slapen

Niet dat de banken zelf iets nieuws verzinnen. Die zijn zo blij met hun "slapende" klanten, dat ze zelf ook in slaap zijn gevallen. Tenminste die indruk krijg je dan wel. Was het al zo dat nieuwe zogenaamde Fintech bedrijven je de mogelijkheid gaven om een buitenlandse betaling of ontvangst goedkoop te regelen via een omweggetje tussen hun eigen lokale bankrekeningen, nu kun je je eigen internationale bankrekening aanmaken in één specifieke munt. Transferwise is zo'n Fintechbedrijf dat een "borderless" account aanbiedt.

TW_currencies

Lage kosten en gemak

Zo kun je bijvoorbeeld alvast wat geld klaarzetten op die internationale bankrekening, en zo gauw je iets moet betalen, is die betaling supersnel gedaan, net zo snel als een lokale bankrekening in die munt. Omgekeerd, kun je de betalingen op je verkooprekeningen laten doen op deze internationale bankrekening. Het kan zelfs zijn dat je ervoor kiest om een deel van je omzet gewoon op die bankrekening te laten staan, voor betalingen die je zelf in de toekomst moet doen.

TW_activate

Dit alles kun je natuurlijk ook regelen door naar een buitenlandse bank toe te stappen en daar een rekening te openen. Maar het verschil is toch het gemak dat zo'n bedrijf als Transferwise geeft, en natuurlijk de veel lagere kosten die zij in rekening brengen. Zo'n grenzeloos account is in een paar klikken geregeld, vanuit je luie kantoorstoel. In ieder geval zie je wel dat deze Fintech bedrijven steeds meer diensten van de traditionele banken proberen over te nemen.

Ik heb zelf nog geen internationale bankrekening, maar zal die paar muisklikken zeker uitvoeren, als deze ook voor consumenten beschikbaar gesteld wordt, en er uit meer munten gekozen kan worden.