Spam- en trolfilter of censuur?

Stel je hebt een goed bezochte blog of website. Google experimenteert wat met filters en kunstmatige intelligentie (AI), gebruikt uiteindelijk een stel nieuwe algortimen en vervolgens daalt het bezoekersaantal aan je website dramatisch. Dat overkwam deze maand de website World Socialist Web Site. En gezien de artikelen die ze vlak achter elkaar hierover schreven, zijn ze flink in paniek. Google gebruikt steeds meer algoritmen die er op gericht zijn om beledigend commentaar en ook nepnieuws te weren uit hun resultatenlijstje. Maar wordt het kind zo niet met het badwater weg gegooid?

Als je ook nog qua inkomen afhankelijk bent van zo'n site kan er zich ook een groot persoonlijk drama afspelen. Maar goed, dat is all-in-the-game van een webbedrijfje. Wat ik bedenkelijk vind, is dat Google op deze manier hun resultaten inperkt tot "mainstream" websites. Nieuwe initiatieven, of kritische noten aan de linker- of rechterkant van het midden krijgen zo weinig kans. Wat voor effect kan dat hebben op onze menselijke en maatschappelijke groei?

Begrijpelijk

Laat ik wel stellen, dat de motivatie om beledigende of niet serieuze reacties weg te filteren heel begrijpelijk is. Ik kwam er laatst achter dat voor mijn blogje ook al door Akismet een aantal spamreacties zijn weggefilterd. En dat waren zeker spamberichten, omdat ik toen mijn blogje net had,  er over het algemeen maar één bezoeker (ikzelf dus) kwam. Ook met de spamfilter in mijn mail ben ik erg blij. Ik zie vooral ook phishing-mails de laatste tijd in de spambox. Dus nutteloos is zo'n filter zeker niet.

Geheim

Tot nu toe heeft Google altijd geheimzinnig kunnen doen over hun fantastische zoekmachine. Waarom komt de één wel op de eerste plaats in hun resultatenlijstje en de ander niet? Het aantal adviesbedrijfjes dat hun geld verdient aan deze geheimzinnigheid is niet te tellen. En Google zal het toverrecept nooit laten zien.

Over de kunstmatige intelligentie die er voor moet zorgen dat het Net wat netter wordt, is men wel wat opener, ook al mag je de broncode van de AI niet zien, je mag het wel gebruiken. Geen idee of Google dit ook in de zoekmachine gebruikt, maar het zou best kunnen, dat ze een deel ervan gebruiken.

Je kunt je aanmelden als gebruiker voor de API (Application Programming Interface), zodat je het (waarschijnlijk met Javascript of in een Android app) in je eigen website of forum deze machine of filter kunt gebruiken. En natuurlijk is er een Google forum om hierover te discussieren. Misschien is dit forum ook al "gefilterd" wie weet? En natuurlijk moet je een Google account hebben.

Probeer het zelf

In ieder geval kun je zelf proberen wat (in het Engels) als "giftig" wordt ervaren.

[gallery ids="2231,2230,2229,2228,2227" type="slideshow"]

Scroll hier even naar beneden en vul zelf eens wat Engelse termen in. Of als je een artikel in het Engels schrijft, kun je meteen zien, of het misschien wel weggefilterd wordt.

Bizar

Persoonlijk vind ik het bizar dat er zoveel macht over de wereld in één bedrijf zit. Google bepaalt wat we te zien krijgen. Daarmee heeft het bedrijf ook zeker een belangrijke sleutel tot verandering van de wereld in handen. Tot nu toe werken er mensen bij Google en nog geen robots. Deze mensen zullen zich realiseren dat ze veel macht hebben. Maar voelen ze zich ook verantwoordelijk? Bedenken ze zich wel, dat er ruimte moet zijn voor diversiteit om als wereld en mensheid te groeien?

Recht

Het mooiste zou zijn, als we allemaal op een democratisch manier invloed zouden kunnen uitoefenen op wat we te zien krijgen in een of andere zoekmachine.  Zou zo iets ooit open source kunnen zijn?

Google heeft heel redelijk gereageerd op de vraag naar het recht om vergeten te worden. Het recht om gehoord te worden is echter heel wat moeilijker rechtvaardig in de zoekmachine in te bakken. Want iedereen vindt zijn eigen mening de beste mening die er is. Dat Google instructies geeft aan zijn "evaluators", om afwijkende meningen zwaarder negatief te beoordelen, is in wezen een politieke keuze. Hopelijk keert Google op zijn schreden terug na veel protest. Maar dat protest zal vermoedelijk niet van de gevestigde orde komen.