De verschrikkelijke Notificatie

Steeds meer websites ontdekken de push-notificaties. Net als op je telefoon, kunnen browsers nu op je pc notificaties laten zien, zelfs als je niet ingelogd bent op de betreffende site. Facebook vraagt het nu ook aan mij, of ik notificaties wil hebben. Mogelijke antwoorden: "Ja" of "Niet nu". En omdat ik alleen sessie-cookies toesta aan Facebook, mag ik deze vraag iedere keer beantwoorden als ik inlog. Hoe kom ik daarvan af?

Notificaties-FB-inlog

Deze notificatie met de vraag om meer notificaties wil ik dus uit hebben staan, maar ik kan niet met "Nee" antwoorden. Duidelijk een "darkpattern". Maar goed. Het is wel mogelijk om dit uit te zetten. Ik zal het laten zien aan de hand van Firefox. Maar het kan op ongeveer dezelfde manier ook in Chrome of Safari.

Vous permettez, monsieur?

In je browser kun je op het slotje klikken bovenaan, naast de url om naar pagina-informatie te gaan. Of makkelijker: klik op een deel van de website met de rechtermuisknop en klik vervolgens op pagina-informatie.

[gallery ids="2331,2333" type="columns"]

Klik dan op permissies, dan zie je een lijstje met zaken die je de site toestaat of niet toestaat. De "default-instelling" bij "notificaties ontvangen" is " altijd vragen":  haal het vinkje bij "default" weg, en verander je instelling in "block", en je hebt er geen last meer van. Natuurlijk kun je op deze manier de notificaties ook uitzetten bij andere websites.

Het is even zoeken, en het is jammer dat Facebook dit soort zaken niet gewoon in hun eigen instellingen neerzet met de mogelijkheid om "nee" aan te vinken. Bij alle dingen die van jou opgeslagen worden, kan dat er toch nog wel bij?