Flexibel je nieuws instellen met Pipes

Vroeger was er Yahoo Pipes. Een prachtige webtool om je eigen rss-feeds te maken uit andere feeds. Je combineert bijvoorbeeld de feeds van je favoriete kranten en zoekt daarin op één term. Zo kun je heel speciale eigen RSS-feeds maken en publiceren. Of in je newsreader stoppen. Het ziet er naar uit dat er een nieuwe Pipes-variant is opgestaan!

Toen Yahoo de Pipe aan Maarten gaf, was er veel geklaag, gezucht en gejammer in de online gemeenschap. Jammer was het zeker. Ondertussen heb ik wel gezocht naar alternatieven, maar die waren echt niet zo goed als Yahoo Pipes. Men probeert het in deze nieuwe varianten de gebruiker erg gemakkelijk te maken door mooie schermen aan te bieden. Denk aan Feedity , FetchRSS of Zapier. Ja, zo'n pipes-schema ziet er wat afschrikwekkend uit. Voor mij persoonlijk is dit Pipes-ontwerp echter een stuk makkelijker en overzichtelijker dan het oerwoud aan wizard-schermen en invulveldjes bij deze luxe betaalde websites.

Drie- of vierletterige woorden

Laten we een simpel voorbeeld nemen. Stel je bent Ajax-supporter en je bent helemaal niet geinteresseerd in het wereldnieuws. Volgens jou staan er veel te veel letters in zulke kranten, en alleen als je de letters Ajax ziet, ben je in staat te lezen. Pipes maakt het dan makkelijk voor je. Je zoekt bijvoorbeeld de rss op van het AD, de Telegraaf, en ja, ook die van het NRC. Die combineer je, en je laat Pipes zoeken naar artikelen waar dat vierletterige woord in voorkomt.

PipesAjax

Hetzelfde geldt natuurlijk voor PSV-supporters, Pipes zoekt dan naar drie letters in de berichten. Als je de feed klaar hebt, dan kun je de url van de feed in je newsreader zetten. Ga daarvoor naar mypipes, en druk op "feed", kopieer de url bijvoorbeeld in feedly:

[gallery ids="2134,2133" type="slideshow"]

Dit werkt prima, ook het bezoek naar het originele artikel op de krantenwebsite gaat goed.

Niet alleen bestaande rss-feeds zijn te combineren. Je kunt ook een website "downloaden" en door Pipes laten analyseren, filters gebruiken en "zoek en vervang" gebruiken om een nieuwe rssfeed te maken.

In ontwikkeling

Dit laatste heb ik geprobeerd te gebruiken om informatielinks aan de boeken toe te voegen van ebookalarm. Ik was er namelijk achter gekomen dat ebookalarm mailchimp gebruikt, en mailchimp heeft een rss-knopje. Deze url kun je sowieso gebruiken in je newsreader. Hoef je niet iedere dag op te letten, nietwaar? Maar ik vind het vervelend dat er zo weinig informatie over die boeken staat en ik wilde de feed zo aanpassen dat die informatielinks toegevoegd werden. Dat zou kunnen door een speciale vorm van "zoek en vervang": de reguliere expressies.

Helaas werkt het gebruik van reguliere expressies niet (meer). In ieder geval werkt het simpele voorbeeld zoals in de documentatie beschreven is niet. Het werkt wel gewoon met "zoek en vervang" zonder patronen op te geven. Vandaag heb ik een mail naar support gestuurd om me hiermee te helpen. Wordt misschien nog vervolgd.

Update: al na een paar uurtjes antwoord gekregen! De documentatie moet aangepast worden. Om de reguliere expressie moeten forward slashes komen. Dit is het pipeje en dit is de feed met het resultaat.

Pipes is nog volop in ontwikkeling, en je moet dus ook niet verbaasd kijken als er nog dingen zijn die niet goed gaan. Toch ben ik blij met dit initiatief. Ik ben nu eenmaal voor het in de hand houden van je eigen informatiebubbel, of het nu over Ajax, PSV of boeken is, ik laat dat liever niet alleen door Google of Facebook algoritmen bepalen.

Wie zit daar achter?

De website zelf geeft weinig informatie over de personen die achter Pipes zitten. De whois-informatie geeft aan dat identity-protect.org eigenaar is: men wil de persoonlijke gegevens niet openbaar maken. Uiteindelijk kom je via de documentatie van Pipes bij Github uit, en zie je dat er een aantal personen aan werkt. Een ervan, met de nickname "onli" lijkt me een gewone Duitse inwoner, die zijn werk enthousiast wil delen.  Pipes lijkt open source te zijn, maar is dat niet. Waarschijnlijk zijn deze personen er nog niet op uit om veel geld mee te verdienen.

Update: als je nu naar de site gaat, zie een labeltje "pricing". Gratis kun je nog wel wat uitproberen, maar voor serieus gebruik betaal je minimaal 20 euro per maand. Voor mij persoonlijk is dat bedrag wat aan de hoge kant.