Open Street Map gebruiken

Even opzoeken waar dat adres is en hoe je er moet komen. Het is zo gebeurd in Google Maps. Natuurlijk weet Google dan ook meteen wat je gaat doen, en kan er zo nog een paar adviezen tegenaan gooien. Erg handig. Er komt echter steeds meer weerstand tegen het ongevraagd opslaan van gegevens over je gedrag. Als je je telefoon gebruikt en er mee rondloopt, dan is er een groot aantal bedrijven dat meekijkt en weet waar jij je mee bezig houdt. Je duurbetaalde telefoon werkt zo niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor anderen. Zou het niet fijn zijn, wanneer er apps zijn, waarvan je zeker weet dat ze alleen doen wat ze zeggen te doen?

OSM_search_map
OpenStreetMap is zo'n applicatie. Er is een website en je kunt een app (Osmand) downloaden. OpenStreetMap is eigenlijk een kaart van de wereld die iedereen kan gebruiken en aanpassen.

Gelikt

Is het eigenlijk niet een fantastisch idee om te weten dat wanneer je een plaats opzoekt, dat er dan gewoon echt niemand zit mee te gluren?

OSM_verrekijker
Of zijn we hier nu al zo aan gewend geraakt dat het ons niets meer doet? Ik vermoed echter dat je onbewust toch een onbestemd en onveilig gevoel krijgt, en dat het werken met een "schone" applicatie een stuk beter aanvoelt. OpenStreetMap ziet er niet zo gelikt uit als Google Maps, en zal ook niet zo snel worden. Maar het benadert het wel, en dat is toch een knap staaltje, als je bedenkt hoeveel geld Google er tegenaan gooit.

Met z'n allen

Omdat OpenStreetMap open source is, kan iedereen controleren wat het programma doet en hoe het werkt. Rare snuffelzaken zullen er zo dan ook nooit inkomen. Iedereen mag natuurlijk meedoen met het bouwen aan het programma, maar daarvoor zul je toch wel goed moeten kunnen programmeren.

Je kunt ook meedoen aan het bouwen van de wereldkaart, en dat is een stuk gemakkelijker, hoewel je ook bij het bouwen aan de kaart in het begin een paar dingen beter nog kunt overslaan. Je kunt in ieder geval alle nieuwe dingen die in je buurt veranderen aanmelden als opmerking bij de kaart in Open Street Map. Daarvoor is het wel nodig dat je je aanmeldt als gebruiker. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een e-mail-adres. Het aanmelden is alvast niet zo moeilijk, je vult een gebruikersnaam en een emailadres in, je bevestigt dat al je werk voor OpenStreetMap in het publieke domein valt, dus voor iedereen te gebruiken is, en je bevestigt in het toegezonden e-mail, dat je ook werkelijk de persoon achter de e-mail bent, door op de link in de e-mail te klikken. Klaar!

[gallery ids="3675,3674,3673,3672,3671" type="slideshow"]

Als je dan de kaart van OpenStreetMap van jouw buurt tevoorschijn tovert, en je drukt op het icoontje "opmerking bij kaart maken" (het tekstballonnetje met het plus teken) kun je een verandering aangeven.

Discussie

OSM_menu
Anderen kunnen dan eventueel de kaart bijwerken naar aanleiding van jouw opmerking. Hiervoor gebruiken ze programma's die speciaal voor OpenStreetMap gemaakt zijn. Ook deze zijn open source en als je je erin verdiept, kun je deze natuurlijk ook gaan gebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld van een discussie over een plek die een tijd geleden veranderd is in Nijmegen. Veranderingen zijn doorgevoerd en de opmerking wordt gesloten wanneer er nog een controle is toegepast. Als zo ieder zijn steentje bijdraagt, hebben we een betrouwbaar kaartsysteem dat door onszelf is te gebruiken.

OSM_opmerking_commentaar2

GPS

Als je een GPS-tracker hebt (bijvoorbeeld op je telefoon, of via Osmand een OpenStreetMap navigatie-app) dan kun je de GPX-bestanden die je gemaakt hebt uploaden naar OpenStreetMap. Je hoeft er voorlopig zelf nog helemaal niks mee te doen. Deze GPX-bestanden worden gebruikt om door middel van middeling en geografische analyse te komen tot de meest betrouwbare weergave op de kaart, Ieder apparaat kan natuurlijk afwijkingen hebben, en het is altijd beter om gegevens van meerdere apparaten te vergelijken. Ook op deze simpele manier kun je bijdragen aan OpenStreetMap.

Gebruiken

Als je enthousiast bent geworden over OpenStreetMap, dan ga je het vanzelf vaker gebruiken. Klik eens op de layers-knop in het menu. Je ziet dan bijvoorbeeld ook de "Humanitarian"-laag. Vrijwilligers van OpenStreetMap hebben er vlak na de ramp in Haïti, voor gezorgd dat hulpverleners snel een overzicht van het gebied kregen. Deze laag bevat gegevens die voor hulpverleners geschikt is gemaakt.

OSM_zoekengines
Vele levens zijn daardoor gered. Een mooier voorbeeld van de kracht van samenwerking is nauwelijks te geven. OpenStreetMap heeft het in ieder geval niet nodig om te beweren dat het niet "evil" is, zoals Google dat wel nodig heeft om te benadrukken.

Ga het bijvoorbeeld dagelijks gebruiken door het zoekmachientje toe te voegen aan je browser, en gebruik OpenStreetMap in je blogs in plaats van Google Maps.