Een kijkje op ZeroNet

Nu het internet steeds meer het domein wordt van grote bedrijven als Google en Facebook, en die bedrijven steeds meer macht naar zich toetrekken zie je ook dat er langzaamaan alternatieven voor "het net" ontstaan. Er is bijvoorbeeld het "InterPlanetary File System" IPFS of het Zeronet. Deze netwerken zijn "gedistribueerd", als reactie op het gecentraliseerde systeem dat nu juist zo duidelijk wordt door deze grote bedrijven die veel verkeer naar één domein trekken. In een gedistribueerd netwerk staan de gegevens van een website her en der verspreid, en is de site misschien wel bij de buurman op te halen. Ik wilde eens een kijkje nemen op zo'n netwerk en zien wat er allemaal te doen is. De installatie van IPFS leek me wat ingewikkeld. Zeronet zag er wat makkelijker uit.

Het is niet alleen de centraliserende werking van het huidige internet dat de alternatieven opstuwt. Ook de toenemende macht van bedrijven om het gedrag van mensen te volgen is een factor. Daarnaast heb je natuurlijk de aankomende wetgeving die het overheden steeds makkelijker maakt om mensen te volgen en af te tappen. Ook voor het behoud van privacy zijn deze gedistribueerde netwerken beter toegerust.

ZeronetLogoOrg
Zeronet maakt gebruik van blockchain technieken en van de Tor manier om informatie op te slaan en de plaats van de informatie te  "onthouden" en weer door te geven. De informatie in het netwerk staat, zoals gezegd, niet op één server maar op verschillende plekken in het netwerk. Daardoor zal een site niet gauw uit de lucht geschoten kunnen worden door zogenaamde script-nerds met een DDOS aanval. Neem een kijkje op hun site als je in de techniek geinteresseerd bent. Voor nu wil ik gewoon even zien wat er op dit alternatieve net te doen is.

Installatie

Vooral de installatie op Windows ziet er makkelijk uit. Omdat ik normaal op linux werk, wijk ik voor dit uitstapje op ZeroNet uit naar mijn Strato-servertje in Berlijn. Het enige wat je voor ZeroNet moet doen is een zip-file downloaden, uitpakken en op de exe drukken. Op dat moment start je standaard-browser op, en je komt meteen op het Zeronet terecht.

[gallery ids="3740,3739,3738" type="slideshow"]

Welkom

Op de welkompagina krijg je een overzicht van een aantal sites op Zeronet te zien. Je ziet dan meteen dat de site ogenschijnlijk op je eigen computer draait: het domein waar de browser de pagina vandaan haalt is http://127.0.0.1, en dat is het nummertje van de computer waar de browser zich bevindt.

ZeronetWelkom

Om helemaal in de privacy-stemming te komen kun je natuurlijk de Tor-browser installeren. Mijn ervaring met de Tor-browser is: traaag. In combinatie met het ZeroNet valt dit na een tijdje best mee. Hier ook de Torbrowser downloaden en installeren. Na de installatie moet je nog instellen dat je voor 127.0.0.1 geen proxy wil gebruiken:

[gallery ids="3755,3754,3753,3752" type="slideshow"]

De makers van Zeronet hebben getracht meteen een aantal alternatieven te bieden voor het gewone internet. Natuurlijk in de hoop dat zo mensen eerder van dit net gebruik zullen maken. Een goede gedachte, want een netwerk alleen is eigenlijk helemaal niets.

ZeroBoard

Een demo-site om te laten zien hoe het mogelijk is om inhoud te publiceren. Je ziet hier dus vooral berichtjes zoals Hi, Hello, Test. De inhoud is niet zo interessant dus, maar wel leuk om te zien hoe het werkt, als je je er meer in wil verdiepen.

ZeroBlog

Een blog met de nieuwste updates over ZeroNet en met informatie over hoe je je eigen blog begint.

ZeronetZeroblog
ZeroId

Een plek waar je je kunt registreren voor een ID, een ZeroId. Met dit Id kun je je vertonen op andere plekken, zoals ZeroMail, ZeroTalk en ZeroMe.

ZeronetSId
ZeroTalk

Een site waarop je kunt discussieren en vragen stellen, een forum van gebruikers van ZeroNet met een ZeroId.

ZeroMail

Een site waarmee je een emailadres kunt aanmaken dat superveilig is en alles versleuteld opslaat en verstuurt. Ook hiervoor heb je een ZeroId nodig.

ZeroMe

is een soort van Twitter, waar je medegebruikers kunt volgen en "liken".

ZeronetMe
ZeronetMe1
ZeroSites

een site waarop andere sites genoemd staan in categorieen. Je ziet hier, overigens net als op de andere ZeroNet-sites, veel Aziatische gebruikers. 

ZeronetSites

Copyright

Een groot aandachtspunt van het ZeroNet heeft te maken met het  vrij uitwisselen van bestanden. Omdat de privacy hier meer is geborgd,  brengt dat met zich mee dat het illegaal uploaden en downloaden van materiaal dat onder de copyright-wet valt, gemakkelijker is. Het is een neven-effect dat, zo lijkt het, het hoofdmotief kan zijn om het ZeroNet te gebruiken.

ZeroUp

Een site waar je je eigen files kunt uploaden en delen met anderen. En natuurlijk files van anderen naar je toe halen.

ZeroPlay

Een site met media die je kunt downloaden. De ZeroPlay ziet er wel mooi uit. Je kunt dus ook gewoon films downloaden. Het is wel jammer dat het nodig is dit soort mogelijkheden toe te voegen, om het netwerk populair te maken.

[gallery ids="3750,3751" type="slideshow"]

Voor mij persoonlijk is het absoluut geen optie om illegaal materiaal te nemen. Voorlopig gebruik ik gewoon Neflix, daar is die "Cloverfield Paradox", die je in het plaatje ziet, ook te vinden. Als ik iets moois wil zien of lezen, wil ik daar ook graag voor betalen, als men het niet te gek maakt met de prijs.

Unblocked

Ook de site "unblocked" die ik vond op ZeroSites is wel aardig als idee en als het om gecensureerde politieke inhoud zou gaan, maar ook hier gaat het vooral om illegaal te downloaden inhoud en niet om meningen te laten zien die op het gewone net gecensureerd worden.

ZeronetUnblocked

Eigen website voor niks

Op ZeroNet kun je ook een eigen website aanmaken. Voor een domein hoef je niet te betalen. Het hosten van je site doe je voor een deel zelf en je medegebruikers (peers). Als je een domein aanmaakt, ziet de "naam" er heel raar uit. Bijvoorbeeld: "1HeLLo4uzjaLetFx6NH3PMwFP3qbRbTf3D/" Je kunt er, net zoals in het huidige internet dat met ip-adressen werkt, een mooie naam voor kiezen. Een soort van telefoonboek zorgt er dan voor dat, als je de mooie naam intypt, je browser terechtkomt op de plek met de rare naam. Deze namen hebben voor het ZeroNet altijd de .bit-extensie.

ZeroName

Hierin staan alle websites genoemd. Het lijkt me dat dit op een gegeven moment wel wat te veel wordt om in een browser te tonen, maar voor het begin van het netwerk is het aardig om eens te bekijken.

Zoeken

Als ik hier op ZeroNet rondstruin, waan ik me op het internet van vijftien jaar geleden. Je zag een aantal pagina's, maar had geen idee over hoe je de zaak moest ontsluiten. Er was wel het wonder van de hyperlinks, de fantastische uitvinding die internet groot maakte in het begin. Je kon niet geloven dat door het klikken op een linkje, je gewoon van Nederland ineens naar Engeland kon varen. Dat wonder is er natuurlijk hier ook. Maar ik merk nu pas hoe belangrijk een zoekmachine is voor het internet.

ZeronetArchie
Toen had je nog Archie, kan ik me herinneren. Maar die vond niet zoveel. Hier heb je voorlopig alleen de linkerbalk van het welkomstscherm, met een aantal "telefoonboeken" waar je naar sites kunt zoeken. Ik vond ook een zoekmachine (http://127.0.0.1:43110/kaffiene.bit op zeronet). Maar dat is toch ook nog steeds behelpen.

ZeronetKaffiene

ZeroNet is dus een netwerk in aanbouw, en voorlopig vooral gebruikt door mensen die illegale inhoud willen delen. Dat is tenminste wat je ziet bij een korte wandeling. Het is ook goed mogelijk dat er veel mensen gebruik maken van de veilige e-mail of chat- communicatie onderling. Of misschien zijn er mensen die een website openen en onderhouden, om hun mening vrij te kunnen geven, zonder dat ze opgepakt en gevangengezet worden.

In ieder geval is het gedistribueerde internet een mooi idee, dat nu langzaam werkelijkheid kan worden. Ik ben echt benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. En ik zal er zeker af en toe nog eens een kijkje nemen,