Groot Facebooknieuws!

Groot nieuws, Facebook verandert je tijdlijn! Bijna alle kranten hadden het erover, het kwam zelfs op het journaal! En dat terwijl het niet eens komkommertijd is. Facebook moet weer terug naar een site die mensen verbindt en communicatie stimuleert en Facebook wordt minder een consumeer-nieuwsite.

Hadden we tien jaar geleden kunnen bedenken dat de inhoud van een applicatie wereldnieuws zou zijn? Veel krantenlezers en journaalkijkers zijn kennelijk verslaafd aan Facebook en moeten daarom snel op de hoogte worden gesteld. Raar dat Facebook dat zelf niet doet, Waarom moet het via de "media"? Om geloofwaardiger over te komen? In ieder geval komt het op mij over alsof Facebook makkelijk onze "objectieve" nieuwsmedia kan bespelen.

Algoritmen

Voor mij geldt wel, dat het een ontwikkeling is in de goede richting. Ongevraagd nieuws gebaseerd op Facebook-algoritmen heb ik nooit op prijs gesteld. Maar echt weg zal dit niet gaan. Er komt gewoon een algoritme bij: nieuws dat interactie tussen mensen opwekt krijgt voorrang. Het is mijns inziens eigenlijk een uitbreiding van de macht van Facebook: niet alleen consumenten worden bespeeld, ook de bedrijven die nieuws posten, worden beoordeeld op hun gedrag.

RSS

Het beperken van de invloed van gebruikers binnen Facebook is een proces dat al lang in gang is gezet. Een aantal jaren geleden kon je als Facebook-lid de posts nog in je RSS nieuwsoverzicht te zien krijgen via de Facebook RSS-feed. Die RSS-feed is met de stille trom vertrokken. Alleen in een aantal tech-tijdschriften stond dit met hoofdletters vermeld. RSS betekent kennelijk te veel macht voor de gebruiker, die zich op die manier kan onttrekken aan de site, waardoor zijn klikgedrag niet duidelijk meer is. Zonder dat klikgedrag, geen big data en ook geen advertentie inkomsten.

Goede vrienden

Het vreemde is, een rustig overzicht van wat je vrienden posten is er al. Wat ik gedaan heb na het wegvallen van de RSS, is een link in mijn browser naar de lijst "Goede vrienden" gemaakt. Je kunt ook zelf een andere lijst aanmaken. Klik op vriendenlijsten aan de linkerkant van het Facebookscherm kies een lijst uit, of maak een nieuwe en zorg er daarna voor dat deze lijst een actuele lijst is van mensen waarvan je het overzicht wil bijhouden.

[gallery ids="3627,3608" type="rectangular"]

Als je op de lijst klikt (in het voorbeeld "Goede vrienden") krijg je een rustig Facebook-overzicht, zonder al te veel herrie. Op die manier kun je dagelijks in slechts tien minuten je Facebook checken. Als je dat wil tenminste. Maak er een linkje van in je favorietenlijst of op je browser werkbalk, zodat je er meteen naar toe kunt gaan.

FB-nieuws-link.

Facebook geeft ons deze mogelijkheid nu nog. Ik ben benieuwd wanneer ook deze mogelijkheid weggehaald wordt. Ik kan me voorstellen dat het nieuws van dit weekend als excuus gebruikt wordt om ook deze mogelijkheid te schrappen. En als het zover is,  geloof maar niet dat dat op het journaal komt.