Ongewone en brutale tips voor kamerzoekenden

Al jaren verhuren mijn vrouw en ik twee kamers in onze woning voor korte perioden aan studenten. We vinden het erg belangrijk dat onze toekomstige huisgenoot en wij goed bij elkaar passen. We lezen daarom de introductiebrieven van onze kandidaten serieus en goed. We geven ook iedereen altijd antwoord. En als het een dag niet lukt, dan komen er welgemeende excuses bij voor het late antwoord. Het is namelijk niet niks, als je met je hele hebben en houden bij vreemden gaat wonen. Veel reacties betekent veel werk. Maar dat is het zeker waard.

Kamer_kamersite

Tijdens de ervaringen van de laatste advertentie heb ik meteen een aantal tips opgeschreven voor studenten die een hospita-kamer zoeken. Want waarom nodig je de ene kandidaat uit en de andere niet?

Sommige tips zijn ook bruikbaar voor mensen die een kamer zoeken in een studentenhuis, natuurlijk. Er zullen nog niet veel mensen deze blog lezen, maar de hoop die blijft! Als je dit dan toch leest, laat maar weten wat je ervan vindt, en of je het er mee eens bent. En misschien zijn er ook wel tips te bedenken voor verhuurders vanuit het perspectief van de huurder. Natuurlijk heb ik geen weet van de ervaringen van kamerzoekenden, en komt dit over als een naief lijstje. Laat dit dan ook maar weten.

♦ Vergeet de kamersites.

De eerste tip, en best belangrijk. Nadat ik op kamernet.nl een advertentie had gezet, kreeg ik namelijk veel minder reacties op mijn advertentie dan ik uit eerdere jaren gewend was. Ik schreef dit eerst toe aan de verbeterde woonsituatie voor studenten in mijn stad, en was daar eigenlijk best tevreden over. Totdat ik mijn advertentie op een facebook-groep zette. Dat is gratis, en de reacties bleven maar binnen komen. Volgende keer laat ik de officiele kamersites links liggen, en ik vermoed dat dat meer verhuurders zullen gaan doen. Als er aandelen in "kamernet" bestaan, verkoop ze meteen. Ben je werknemer bij zo'n site, zoek gauw ander werk voor het te laat is.

♦ Kijk op openbare facebooksites voor kamerzoekenden.

Op de besloten sites voor kamerzoekenden krijg je als verhuurder minder reacties, dus ben je ook niet gauw geneigd daar een advertentie neer te zetten. De mensen die berichten sturen op zo'n besloten site zijn dan wel geaccepteerd als lid van de groep, maar de acceptatie en screening is niet echt kritisch en deze kamersites worden meestal ook niet strak gemodereerd. Dat betekent dat de beslotenheid niet echt veel meerwaarde heeft.

♦ Zet geen onzin in de commentaren onder een advertentie.

Sommige kamerzoekenden schijnen zich niet te realiseren dat de plaatser van de advertentie de berichten kan lezen.

♦ Zet in je introductie nooit dat je voor advocaat leert.

De meeste verhuurders zijn gewone mensen en hebben er geen zin in om als proefkonijn in een huurconflict verzeild te raken, alleen omdat de advocaat in spé even wat wil oefenen. Het zijn vooroordelen. Maar ja, die vooroordelen bestaan nu eenmaal. Het is een kwestie van vertrouwen in de toekomstige medebewoner, en dat groeit beter bij een persoonlijke ontmoeting... als je bent uitgenodigd.

♦ Antwoord bij ieder bericht dat de verhuurder je stuurt.

Vooral bij facebook-messenger is dat een kleine moeite. Al is het maar: "Ok, dan wacht ik het af. Vriendelijke groeten." Tot nu toe is het zo, dat de verhuurder nog steeds erg veel reacties krijgt. Met niet antwoorden laat je blijken niet écht geinteresseerd te zijn, en een verhuurder heeft nu eenmaal niet alle tijd van de wereld om aan iedereen te besteden. Hij zal je met grote waarschijnlijkheid uit de eerste selectie halen. Jammer van de moeite van je eerste bericht. En het is een kleine moeite om wat aandacht te geven, als je geinteresseerd bent.

♦ Let goed op, of je standaardbrief echt  past.

Meer dan eens zie ik in een brief dat een student eigenlijk op zoek is naar een kamer in een studentenhuis. Dat kan ik me goed voorstellen, maar stuur dan niet zo'n zelfde brief naar een hospita-verhuurder. Of bedenk wat je echt wil, en schrijf dat op. Dat werkt echt het beste. Met een beetje meer aandacht, dan alleen een snelle copy/paste actie, heb je eerder een kamer volgens mij.

♦ Als je een hospita kamer zoekt, schrijf dan op waarom.

Meestal sluit dat aan op wat een verhuurder graag wil, en het geeft een extra prikkel om je te selecteren, boven een "lege" standaardbrief. Je mag je dan best wel wat afzetten tegen studentenhuizen, maar je kunt het ook met wat meer neutrale omschrijvingen als "rustig" of "focus op studie". Probeer een goede balans te vinden, zodat het niet te negatief wordt. Schrijven is een kunst op zich, ja.

♦ Als je schrijft dat je al een kamer hebt en er weg gaat, schrijf dan op waaróm.

En laat het niet als een vaag vraagteken in het bericht hangen. Als je het niet wil vertellen, schrijf  er dan gewoon niets over op. Het is echt niet zo dat een verhuurder zo nieuwsgierig is naar je situatie dat hij je uitnodigt om dat te weten te komen. Het is gewoon ook niet belangrijk, want het zegt totaal niets over wat voor persoon je bent. En daar is de verhuurder juist wel in geinteresseerd.

♦ Check je facebookaccount

Kijk of de berichten die openbaar zijn op je facebook-account, ook de berichten zijn die je aan anderen wil tonen. Dit is natuurlijk altijd een goed idee om te doen, maar extra belangrijk als een verhuurder naar jouw facebookaccount gaat kijken. Dat gaat hij zeker doen, als je hem via facebook een berichtje hebt gestuurd. Je kunt dat snel checken door de browser in privé-modus te zetten en naar je pagina te gaan. Of naar je profiel te gaan, en klikken op de drie puntjes, daarna op  "weergeven als".

Kamer profiel2

Zo kun je zien hoe vreemden je pagina zien.

Kamer facebook profiel

En pas de berichten aan als je dat nodig vindt. Je kunt het bereik van de berichten veranderen van "openbaar" naar "vrienden". Dat kan bij "bericht bewerken", als je op het V-tje klikt rechtsboven je bericht.

♦ Zeg niet meteen "ja" tegen de kamers, slaap er een nachtje over.

Het kan zijn dat je de kamers zo leuk vindt, dat je, uit angst ze te verliezen, meteen ingaat op het aanbod en "ja" zegt. Ik heb dat één keer meegemaakt. De kandidate was heel enthousiast, en een dag later had ze een slecht gevoel over de situatie. Dat kan, en een particulier hospitaverhuurder zal daar zeker begrip voor hebben (in tegenstelling tot de meeste zakelijke verhuurders). Maar het is altijd beter om jezelf de rust en tijd te gunnen om de indrukken van de kamers en de situatie te laten bezinken en op de terugweg van de bezichtiging met je vriend, vriendin of ouders de kamers te bespreken. Ook voor de particuliere verhuurder is het belangrijk dat je er echt wil gaan wonen.

♦ Ga bij jezelf goed en rustig na of je je op je gemak voelt.

En laat je niet te veel leiden door de kamers. Hartstikke mooie en goedkope kamers met vervelende mensen kan een verschrikkelijke hel zijn, mocht je je dat nog niet realiseren. Als verhuurder doen wij dit ook.

♦ Kijk of je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd krijgt.

Het nadeel, voor zover ik weet, van een contract voor bepaalde tijd is vooral dat je die tijd ook echt moet volmaken, op straffe van compensatie, als je eerder weg wil gaan.