Lezers die dit boek lazen, houden ook van...

In webwinkels zie je vaak een informatieblokje met: "Kopers die dit artikel leuk vonden, kochten ook..."of "Anderen die zochten op 'Hybrid Hybrid, de nieuwe wereld' waren ook geïnteresseerd in ...". Ook op Goodreads of Hebban vind je dit soort informatie terug. Meestal klopt het wel met je interesse. Ik denk echter wel dat webwinkels van het lijstje boeken dat in aanmerking komt, het boek waar het meest aan te verdienen valt bovenaan zet, of in het geval van boekensites als Hebban en Goodreads, kan het zijn dat het boek dat gepromoot wordt voorrang krijgt. Maar er zijn alternatieven om echt uitgebreid naar andere boeken of schrijvers te zoeken die je leuk vindt.

Beperkt

De blokjes op de winkel- of lezers-sites zijn dus nogal beperkt. Maar er zijn sites die dit principe omarmen, en met jouw en ieders hulp gegevens verzamelen, om goede adviezen te kunnen geven. Want met deze gegevens presenteren ze je de boeken (of muziek, of films) die "jij misschien ook leuk vindt".

Met de site literaturemap kun je naar boeken of eigenlijk auteurs zoeken die jij -misschien- leuk vindt. Probeer het eens!
Deze site heeft twee ingangen. Je kunt een aantal schrijvers opgeven die voor jou belangrijk zijn. Daarmee gaat de site aan de slag, en laat jou een auteur zien, waarvan andere lezers van jouw belangrijke auteurs, vinden dat die auteurs ook de moeite waard zijn:  Ik vulde een paar auteurs in die ik leuk vind maar die niets met elkaar te maken heben.

[gallery ids="3264,3263" type="columns"]

Het is wel een verrassing om dan toch iets te vinden: Philippe Claudel. Je geeft dan aan "weet ik niks van", "vind ik leuk" of "vind ik niet ok". Als je een van de opties kiest weet de site meteen weer iets meer van hoe lezers en schrijvers tot elkaar staan. Daarna krijg je weer een nieuwe schrijver te zien, met dezelfde opties.

Kaart

Maar leuker vind ik de kaart, of in het engels de "map".

Maps-_Tolkien

Als ik hier bijvoorbeeld J.R.R. Tolkien ingeef dan zie ik inderdaad andere auteurs die ik al gelezen heb. George R.R.Martin, Terry Pratchett, Isaac Asimov, Robert Jordan, Robin Hobb, Douglas Adams. Nu vind ik bijvoorbeeld The Hitchhikers Guide To The Galaxy met die rare, leuke Britse humor van Douglas Adams nu niet echt dicht bij The Lord of the Rings liggen. Maar het kan wel zijn dat juist die mensen die Tolkien leuk vinden, Douglas ook leuk vinden.

Nieuwe schrijvers toevoegen

Als je een auteur invult die de site nog niet kent, dan wordt die toegevoegd. Alleen als anderen ook voor die auteur stemmen, wordt ie ook écht toegevoegd. Ik heb zojuist Greet Ilegems toegevoegd.

Maps-favs-nieuweschrijver

Als anderen haar ook toevoegen, komt ze ook in de lijst. Lijkt me leuk. Ik heb pas een boek van haar besteld.

Sociale gegevens of inhoudsanalyse

Of boeken, muziek, films op elkaar lijken en of mensen die de éne film leuk vinden, de andere ook leuk zullen vinden kun je volgens mij inschatten door naar de inhoud te kijken, of naar de reacties van mensen op die producten. Nu is er met de zogenaamde "Big Data", dat zijn de gegevens die jij gratis aan onze grote internetmonsters ter beschikking stelt door louter te surfen met de cookies-optie aan, en hier en daar een formuliertje in te vullen, al veel gegevens bekend over de voorkeuren van mensen voor een product. Dus in de meeste gevallen zullen het "sociale data" zijn.

Ik weet niet of het mogelijk is voor computers om de inhoud van een roman of gedicht te analyseren en in een genre te plaatsen. Met muziek is dat blijkbaar een stuk makkelijker. Zo te zien heeft de site  everynoise en musicmap.info bijvoorbeeld zich helemaal op de inhoud van de muziek en het genre gericht. Terwijl de zustersite van literaturmap onder gnod de musicmap ook weer meer op sociale data berust.

Mocht jij er meer van weten, geef een commentaartje, ik vind het erg interessant.

Maps-uitgelicht