Bitcoins verkopen

Steeds meer mensen kopen bitcoins. Het is een hectiek van jewelste. Begin dit jaar heb ik bitcoins gekocht om ermee te kunnen betalen. Nu blijkt dat ze ineens veel waard zijn geworden. Dat was wel een verrassing. De in mei dit jaar gebruikte 500 euro ga ik nu terugvragen. Dan blijft er nog 3000 euro aan bitcoins over. Een flink bedrag voor mij. Bitcoins verkopen is niet moeilijk, maar iets ingewikkelder dan de aankoop vond ik. Dus hoe gaat dat in zijn werk?

Het inwisselen van bitcoins doe ik bij dezelfde "handelaar" als waar ik de bitcoins gekocht heb. Er zijn veel plaatsen waar je nu terecht kunt. Kraken schijnt een goed "wisselkantoor" te zijn, maar het duizelt me van al die mogelijkheden en opties. Meer voor de profs lijkt me. Dan heb je ook nog sites met lokale verkopers. Bijvoorbeeld op Localbitcoins. De mensen die daarop staan lijken me niet altijd betrouwbaar te zijn. Je komt er onwelriekende namen tegen als Moneylaundry, Btcfixer of Skull_cheg. Gelukkig zie je er wel een groen of grijs bolletje bij staan, wat dan de betrouwbaarheid volgens medehandelaars moet zijn.

bcbetalen_localbitcoins

De plek waar ik de eerste keer bitcoins heb gekocht is bitonic. Je kunt daar met Ideal bitcoins kopen. Bitcoins verkopen gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk als met Ideal, dus daarom toch even een "misty note" gemaakt.

Miners-fee

Je gaat naar de site, en dan zie je meteen dat je bitcoins kunt kopen. Klik in plaats daarvan op "verkopen", en vul het gewenste bedrag in. Dat kan in bitcoins of in euro. Voor mij is dat 500 euro.

bcbetalen_bitonicformulier_bankrekening

Je vult dan je gegevens in.  Het is mogelijk dat je gegevens eerst nog gecontroleerd moet worden: is die bankrekening wel van jou? Je moet ook jouw bitcoin-nummer invullen voor het geval er iets mis gaat, en ze je de coins terug willen storten. Bij de transactie moet je nog wat extra's betalen voor de mensen die met hun computers allerlei berekeningen laten uitvoeren om je transactie via de bitcoin-blockchain goed te laten verlopen. Dat is de miners-fee. Bij mij stond die standaard ingesteld in mijn "wallet", de portemonnee waar de coins in zitten. Dat heb ik maar laten staan, omdat ik ook niet precies weet hoeveel je daar nou voor moet geven.

bcbetalen_fee

Als je alles hebt ingevuld krijg je een speciaal bitcoinrekeningnummer te zien waar je het bitcoin bedrag op moet storten. Dat moet dan ook nog in een bepaalde tijd gebeuren, ongeveer een kwartier. En dat komt natuurlijk door de koers-schommelingen.

Effe wachten...

Je betaalt dus het bedrag naar dat rekeningnummer. In mijn wallet is dat op het tabblad "Send". Daarna zie je in de "History" wat er gebeurt. Het duurt een paar minuten voor de transactie echt uitgevoerd is. De status gaat van unconfirmed, naar een timer-klokje naar een vinkje: uitgevoerd.

[gallery ids="3331,3329,3327" type="slideshow"]

In het scherm van bitonic zie je ook een aantal wijzigingen. De jongens en meisjes met de computers moeten met berekeningen jouw transactie bevestigen. En dat moeten er voor bitonic minimaal drie zijn. Op een gegeven moment had ik zowaar elf bevestigingen.

bcbetalen_bitonicformulier
bcbetalen_bitonicformulier_bevestigingen3

Gedurende dit proces krijg je e-mails met informatie over deze transactie. Het is allemaal goed verlopen. Een dag later had ik het bedrag op mijn gewone bankrekening staan.

Avontuur

Nu ik mijn "inleg" van vijfhonderd euro terug heb, kan ik in ieder geval niets meer verliezen met mijn bitcoin-avontuur. De laatste maand wordt er erg veel geschreven over zeepbellen en bubbels, dus je weet het niet hè. Zou ook wel jammer zijn als die drieduizend euro ineens zouden verdwijnen. Maar ja, van de andere kant kun je op steeds meer webwinkels met bitcoins betalen. Het schijnt dat er zelfs een werkgever is die het salaris in bitcoins uit gaat betalen. Vond ik al dat ík met een avontuur bezig was. Ik ben nou eenmaal geen cowboy in the Wild West: ik hou mijn tasje met die euro's nu maar stevig tegen mijn borst geklemd.