Lekker onbezorgd leven?

Iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen. Maar dan niet van Vadertje Staat, en dus los van politieke discussies.  Het geld komt van een digitale geldgemeenschap. Eh, gewoon meedoen, dus?

Sinds een paar maanden heb ik een privé-bubble op de vriendensite Diaspora. Geen van mijn echte-leven-fans zit op deze site, en veel vrienden heb ik daar ook nog niet, maar ik vind het wel leuk om met #tags het alternatieve hacker-leventje daar te volgen. Ik zie veel #linux passeren, en #privacy. Maar laatst zag ik er een berichtje over "Basic Income", waar ik ook in geinteresseerd ben. Een TEDx - video van de bekende Guy Standing. Best overtuigend verhaal van die man met zijn prachtige kolenmijnwerkerskop (ik krijg weer kriebels om portretten te gaan tekenen). Het verhaal van de sympathieke Correspondentjournalist Rutger Bregman, is op zijn manier ook overtuigend, maar op de één of andere manier komt het minder urgent over. In ieder geval, ik hou van mijn privé-vooroordelen; gemak dient de mens, nietwaar?

Zou het?

Er kwam een antwoord uit Frankrijk op dit berichtje. Met een aantal links naar wat slecht vertaalde sites en moeilijke relativiteitstheorieen van geld. Op de één of andere manier raakte het me wel. Het idee: we gaan samen een eigen digitaal geldsysteem maken, onze gezamenlijke computers zorgen ervoor dat er meer geld komt door blockchain-hocus-pocus, en ieder krijgt een basic-income-dividend daarvan uitgekeerd. Tjonge. Zou het? Geen regering en geen staat hoeft het geld uit te keren, dat geld maken we (of onze computers) namelijk zelf. Het profijt van de technologische vooruitgang komt nu eens toe aan de gewone mens, in plaats van aan de golfspelende 0,1 procent van de wereldbevolking.

bi_duniter

Pyramide

Moet er dan ergens een startkapitaal vandaan komen? Ik zag namelijk een pyramidespel-dreiging opdoemen.  Volgens het verhaal hoef je alleen maar mee te doen, en door mee te tellen als uniek individu, heb je jaarlijks recht op jouw deel van ongeveer 10 procent van al het digitale geld dat er is. Dat geld in de digitale munt van Duniter (Ğ1) groeit dus, en het groeit harder als er meer mensen meedoen.

Ik heb me nog niet aangemeld. Je moet ook als echt persoon erkend worden, wil je kunnen meeprofiteren. Daarvoor moeten er in ieder geval vijf leden van de bestaande gemeenschap zijn, die een OK afgeven. Lijkt me op zich een goede regel, want stel je voor dat je twee identiteiten aanneemt, dan krijg je mooi twee keer dividend uitgekeerd. Dat is niet de bedoeling.

Markt

Geld moet rollen, anders heb je er niks aan. Wat kun je met die Duniter-munt kopen? Dat staat nog helemaal in de kinderschoenen. Je kunt wel zo'n Franse Duniter-portemonnaie openen, maar daar zit nog niks in. Je kunt er iets in krijgen door je te laten betalen met 

bi_market
Duniter voor een dienst of de verkoop van een object. Dat wordt natuurlijk gestimuleerd door het clubje. Want als je heel veel Duniter-G1 in je beurs hebt, maar je kunt er niets mee kopen, dan heb je er ook helemaal niets aan.

Flowerpower

Ik heb nog erg veel vragen. Maar juist dit amateurisme en dat het idee komt van een ontwikkelaar (zoals ikzelf) stemt me wel hoopvol. Gaan we een nieuwe flowerpower periode tegemoet, maar dan met wat meer realisme? Ik hoop het. Het basisinkomen spreekt me vooral aan, omdat het ervoor zorgt, dat de dingen die de mensen maken, meer aansluit bij menselijke behoeften, en niet bij de behoeften van het geld, kapitaal (of de groei ervan; Marx was een goede vriend). Dan kunnen we sneller en creatiever problemen als de klimaatveranderingen oplossen, zonder dwang van het gewone geld. Want dan zijn we immers met zijn allen geen bange hypotheekbankhangers meer.