Jouw Google's tijdlijn

Niet alleen Facebook heeft een tijdlijn over jou. Google heeft die ook, en die heb je misschien helemaal niet in de gaten, ook al gaat alles op die tijdlijn alleen over jou. Als je een Android telefoon hebt, dan is de kans groot, dat Google precies weet waar jij de hele dag bent geweest. Ik kwam er vandaag achter dat ik kon zien waar ik ben geweest de afgelopen tijd als ik op de tijdlijn kijk. Als je een Android telefoon hebt, neem er eens een kijkje. Het was voor mij wel even schrikken. Tjongejonge, overal waar ik ben geweest kun je hier nagaan. Van iedere dag kun je een kaartje te voorschijn toveren en je ziet dat je naar je werk ging, naar de fitness, naar de Jumbo, met de hond uit in het parkje... Dit hadden we een tiental jaren geleden toch niet kunnen vermoeden. De nieuwste politie-series op Netflix zijn nu al twee jaar verouderd, want nergens zie ik bij een alibi een Google tijdlijn opduiken.

Privacy

Google gebruikt jouw tijdlijn voor advertenties en voor statistische informatie over de wereld. Ben jij bij Jumbo geweest om te shoppen? Dan weet Google dat ook. Door die privé informatie heeft Google ook veel informatie over bedrijven. Misschien komt er ook nog eens een beweging voor "privacy" van bedrijven. Volgens mij kan Google vrij nauwkeurig de omzet van het Jumbo-filiaal berekenen op basis van de Android telefoons die daar rondlopen en eventueel betalingen uitvoeren. Maar voordat er een bedrijven-privacy beweging komt zal het nog even duren: want bedrijven hebben toch allemaal boter op hun hoofd.

Krimi

Natuurlijk heb ik die track-optie in Google aangezet, of aan laten staan. Dat kan ik met niet meer herinneren. Ik zal wel 's avonds slaperig op de bank hebben gezeten en een of ander vinkje aangezet hebben, of niet uitgezet hebben. Maar je kunt het scannen voor Google's tijdlijn ook uitzetten. Je ziet dat meteen als je op die tijdlijn aankomt. 

GoogleTimelineUitzetten

Als je dit uitzet, zal Google je locatie niet meer bijhouden. Je krijgt echter geen garantie van mij, dat Google je niet meer ziet! In ieder geval zul je jezelf niet meer in deze tijdlijn zien. Maar als je wil dat je vrienden kunnen zien waar je "uithangt", dan zul je dit weer wel aan moeten zetten. Mocht je partner niet bereid zijn haar of zijn actuele locatie met je te delen, dan moet je dus zijn wachtwoord voor het Google-account weten te ontfutselen. Tja, zo kan Google heel wat levens overhoop halen. Gelukkig heeft de politie in de krimi-series geen weet van deze mogelijkheid, en zien we de acteurs gespannen in kaartenbakken snuffelen. Het verschil tussen een moderne en een historische roman wordt zo heel klein. Alleen maar omdat we de technologische sprongen voorwaarts niet meer kunnen bijbenen. Ik ga straks nog eens kijken naar Ivanhoe. Lijkt me heerlijk.

Facebook

Als je een facebook-app hebt geinstalleerd, dan zal Facebook ook een tijdlijn over locaties van je bijhouden, maar voor zover ik weet, kun je die niet inkijken. Je kunt van Facebook alleen maar zien wat je zelf op je pagina hebt gezet. En voor Facebook moet je in je telefoon bij machtigingen van de app aangeven dat Facebook je locatie niet mag zien. Misschien kan het ook wel in de app, maar die heb ik niet geinstalleerd, dus kan ik het je niet vertellen.

Leuke dingen

Kun je ook leuke dingen met dat gesnuffel doen? Blijkbaar heeft Google er geen probleem mee om jou ook die snuffelgegevens te verschaffen en er zelfs een mooie gebruikerservaring mee te geven. Als je al hebt gekeken op die tijdlijn dan zie je dat Google zo'n hele dag heeft ingedeeld in "bewegen" (lopend, met de auto of trein, dat mag je zelf aanpassen) en "op een locatie aanwezig zijn" (thuis, op je werk, of op minnaarspad 69 geheimdorp; dat mag je ook aanpassen). Ikzelf maak soms wandelingen die ik wil zien op een kaartje. Die wandelingen met het hondje zie je dan ook terug.  Als je op één activiteit (lopen, autorijden) klikt, dan zie je het trackingkaartje. (Als je dat niet doet, dan zie je de tracking van de hele dag.)

GoogleTimeline

Ook de foto's die ik tijdens het wandelen gemaakt heb , zou ik graag in één grafisch verhaaltje terug willen zien en met anderen delen. Die zie je wel op je tijdlijn. Kan dat? Voor zover ik weet niet. Je kunt wel de wandeling die je eerder gemaakt hebt en waarvan Google een track heeft gemaakt aan iedereen laten zien.

Je kunt de timeline namelijk als kml-bestand exporteren, en als kml weer importeren in mymaps van Google. Verwijder daarna van de hele dag de loopactiviteit die je niet in de wandeling wil zien. Vervolgens maak je je map openbaar.

[gallery ids="1919,1918,1917" type="slideshow"]

Je kunt dan een iframe op je website zetten (bij Wordpress kun je de code voor de "insluiting" kopieren in je WordPress editor) of gewoon de link tonen van de map die op je Google Drive is opgeslagen.

GoogleTimelineUBewerkenInMijnMapsResultaatEmbed

In mijn wp-editor kon ik het iframe niet bewonderen. maar bij de voorvertoning kwam hij wel te voorschijn, hopelijk net als hieronder:

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=126n9vXJGVtJ77IYLD6bcJq56uxI&w=640&h=480]

Veel succes met het onderzoeken van de bewegingsactiviteit van jouzelf, of van iemand anders, maar doe geen brutale detective-speurneuzerij die je niet mag!