Hevige neerslag in de "cloud"

Met dit zomerse en wolkenloze zonnige weer ben je niet gauw bezig met "the cloud", want die cloud bevindt zich toch vaak binnen in huis waar de computer staat. Dat zal vast anders worden als er betere schermen komen die je buiten kunt gebruiken. Maar voor nu is dat niet zo, en trek je je al gauw terug in het hopelijk koele computervertrekje als je nog wat zakelijke rompslomp te regelen hebt. Als je die rompslomp uitgewerkt hebt en je hebt een net en mooi bergje gegevens met offertes, contracten, brieven, berekeningen neergeslagen op je pc, laptop, telefoon, of misschien wel je smartwatch, dan... ja, dan is het tijd voor bezinning. Dan moet je van neerslag naar opslag... in de cloud! Want in deze tijden van computervirussen en ransomware ben je niet er niet meer zeker van of jouw ambachtelijke werkstukjes voor eeuwig, of voor de tijd dat het je leven duurt beschikbaar blijven. Een aanbieder adverteert met opslag in de cloud voor één euro per maand, en van je bestanden wordt ook nog een backup gemaakt! Zou een cloud met backup nu eindelijk in mijn budget gaan passen, of gaat het om een dooie mus, kat in de zak of een adder onder het gras?

Daar zat toch wel iets in, nietwaar? Alles met een ganzeveer opschrijven en heimelijk in een labyrinth verbergen. Security experts en hackers zullen vast wel het boek "The name of the rose" lezen, om te begrijpen dat vroeger "security" ook een "hot item" was. Maar lui als we zijn, maken we geen labyrinth. Dat is voor dingen die je eens in de honderd jaar een keer wil bekijken. We slaan het op op onze "harde schijf".

cl-ransomware

Die schijf is echter niet zo hard als je zou denken. Talloze ransomware-virussen kunnen je "harde schijf" kneden, bewerken en onherkenbaar maken!

Gevaar

Een groot gevaar.
Wat doen we instinctief als we voelen dat iets niet klopt? We verstoppen onze kostbaarheden! Als ik een zijpaadje mag bewandelen... medewerkers van een organisatie die te maken krijgen met de invoering van een nieuw systeem, of met digitaliseren van dossiers, die vertrouwen het hele zaakje nog niet helemaal. En wat doen ze? Stiekum een "schaduwadministratie" aanhouden. Nu ik de zestig gepasseerd ben en niet meer bij de snelle IT-specialisten hoor, kan ik het zeggen: "Heel verstandig!". Want zij maken gewoon een "backup". Ja, dat klinkt dan ook verstandig. Je moet een backup maken van je belangrijke gegevens. Verstop het ergens waar dat vervelende systeem, hackers, criminelen niet bij kunnen komen.

Ganzenveer

Helaas werk ik zelf niet meer met een ganzenveer, en heb ik geen labyrinth. Ik zet alles , net als jij, op de harde schijf. Nu er zoveel sprake is van ransomware, gijzelsoftware, die al jouw gegevens op je "harde" schijf gevangen kan nemen, zodat jij er niet meer bij kunt, wil je vast ook je kostbaarheden verstoppen. Maar hoe? Je kunt af en toe van al je gegevens een back-up maken op een externe harde schijf.
Er zijn ook verschillende cloud-diensten, waar je je gegevens aan kunt toevertrouwen. Dat is wat handiger dan de externe harde schijf afstoffen, aansluiten en de backup maken.
Er zijn gratis cloud-diensten, die ook nog heel makkelijk te gebruiken zijn. Google-drive, Onedrive van Microsoft, of Dropbox. Persoonlijk vind ik dat je bij Google en Microsoft alert moet zijn op je privacy. De voorwaarden om hun diensten te gebruiken zijn vaak voor je zelf niet echt leuk, om het zo maar uit te drukken. Google kan al jouw opgeslagen inhoud (uploaded content) gewoon voor eigen gewin gebruiken. In de praktijk zul je daar niet zoveel van merken. Maar ik vind dat het toch iets is om te overwegen. Lees hun privacystatement goed door. Als je dat echt gedaan hebt, is het erg waarschijnlijk dat je hier niet mee akkoord gaat.

Wat dan wel?

Maar wat dan wel?
Er zijn ook andere diensten, maar daar moet je soms voor betalen. Ik zelf heb tot nu toe gebruik gemaakt van de dienst "stack" van het Nederlandse bedrijf TransIp. Je kunt daar 1 gigabyte gratis neerzetten! En dat haal ik helemaal niet. Ik zag vandaag dat ik maar de "luttele" omvang van 38 gb gebruik. Dat is een hele weg naar 1000 gb.

cl-38gb-opslag

Gemak

"Stack", en ook de andere diensten als "google drive", dropbox en onedrive, willlen je het gemakkelijk maken. Je kun een app installeren. Dit programma zorgt ervoor dat je een mapje op je systeem krijgt waar je alles in kunt zetten wat je belangrijk vindt. Het programma zorgt ervoor dat alles wat in dat mapje staat, meteen wordt gekopieerd naar internet, de "cloud" dus. Dat betekent dat er een kopie van je belangrijke offerte in dat mapje meteen in de cloud (google drive, onedrive, dropbox, stack) staat. Dat is erg gemakkelijk. Ik heb echter geleerd dat gemak zo ongeveer het tegenovergestelde is van veiligheid, security. Stel je nu eens voor dat je een ransomvirus krijgt. Die versleutelt al jouw gegevens, zodat je er zelf niet meer bij kunt. Voor jouw "gemak" kopieert die app (programma) jouw gevangengenomen gegevens ook naar de "cloud". Dacht je daar een leuke verstopplaats te hebben voor je kostbaarheden? Die zijn mooi weg!.

Autostart

Dat is de reden dat ik het programma "Stack" niet gelijk laat opstarten met het systeem (windows en linux op mijn computer). Als je dit programma niet gelijk opstart met je systeem, dan worden alle veranderingen die je in die map aanbrengt niet automatisch doorgevoerd (gesynchroniseerd) met de gegevens in de cloud. Dus als je bestanden gevangen genomen worden, dan blijven die bestanden in de cloud onaangetast. Dit automatisch opstarten moet je echt zelf uitzetten. Maar ja, het is niet gemakkelijk. Je moet steeds zelf het programma opstarten om de gegevens tussen je lokale map en internet gelijk te trekken.

cl-autostart

Nu heb ik in mijn situatie een computer waar ik bij het opstarten kan kiezen of ik naar Windows wil of naar Linux. Dan kies ik dus meestal voor linux (Elementary).
Als er een virus op één van mijn systemen is, en ik heb met mijn stomme kop toch nog de "synchronisatie" aangezet door het starten van het programma Stack, dan kan ik altijd naar de lokale kopie van het andere systeem, om mijn juwelen veilig te stellen. Het nadeel blijft natuurlijk : het gemak. Als ik iets in die lokale map zet, moet ik het programma "stack" opstarten om het te kopieren naar de cloud. En als je alles up-to-date wil houden moet je toch ook zo nu en dan dit programma opstarten om de gegevens te synchroniseren.

Backup

Vermoedelijk hebben de meeste mensen slechts één systeem op de computer. En ook ik wil toch niet helemaal vertrouwen op mezelf, dat ik alles goed "up-to-date" houd. Maar wat dan? Wat zou het dan fijn zijn als er ook een backup van je juwelen in de cloud wordt gemaakt?
Er zijn natuurlijk clouddiensten die ook een backup maken van je kostbaarheden die je daar hebt neer gezet. Maar allez! Daar moet je voor betalen! Stack, met zijn terabytes opslag (in het goedkoopste geval 2 tb) maakt pas een backup als je 10 euro per maand betaalt.

cl-stackaanbod2gbplusbakup

Dat vond ik zelf een beetje veel. Nu kreeg ik laatst een reclamemail van Strato met een aanbod van 100 mb opslag in hun dienst HiDrive mét backup voor één euro per maand.
Tja, dat is weer een krabje achter mijn oren waard. Zou dat wat zijn? Omdat ik maar 38 gb heb om te backuppen leek me dat toch echt wel een goed idee. Maar eigenlijk zou ik dan, nu ik kan vertrouwen op die backup, ook het gemak willen genieten van de "automatische synchronisatie", zodat ik niet  iedere keer zelf het programmaatje moet starten om de zaken in de cloud te zetten.  Ah, maar dat is het probeem! Er is geen appje voor linux beschikbaar!

cl_apps

Wel voor Mac en Windows natuurlijk. Dus heb je Mac of Windows, dan zou ik dit toch zeker eens uitproberen.

Hmm. Ze gaan er vast wel van uit dat een linux gebruiker meer wil doen dan een paar keer klikken om iets goed te laten werken. En eerlijk gezegd vind ik dat nogal vervelend. Nu Windows in opspraak komt door het pikken van persoonlijke gegevens en onveiligheid van het systeem,  en machines met Mac OS nog steeds érg duur blijven, lijkt me het toch zakelijk gezien een kans om ook linux gebruikers van dit gemak te voorzien.

Maar om dat gemak onder linux te kunnen genieten, moet je extra betalen voor het gebruik van "protocollen", om de dienst van Strato te kunnen benaderen.

cl_strato_extra
Dus dan zit je op 6 euro per maand. Is nog altijd te doen, als je een beetje geld hebt, maar dan wordt het aanbod van IpTrans toch beter: voor 10 euro heb je 2 tb. En een gemakkelijke installatie van het programma op Linux.

Toch even proberen

Nadat ik geprobeerd heb een hele map te "uploaden" naar de Strato-cloud, en er achter kwam dat ook dat niet mogelijk is, maar dat je elk bestand met het handje naar boven moet tillen, heb ik deze dienst maar weer meteen opgezegd. Wel sympathiek, die 30 dagen garantie. Alleen jammer van de tijd die je er in moet steken om erachter te komen, dat deze "goedkope" Strato-dienst niets voor je is. En bovendien hou ik niet zoveel van die "dooie mus" reclame. Strato heeft in ieder geval een minnetje achter de merknaam.

cl-Strato-opzeggen

Voor mij is het in ieder geval nog even vertrouwen op mijn dubbel OS en en af en toe een backup op mijn externe HD... en wachten tot de cloud meer in mijn budget gaat passen.