Gratis plekje op internet

Het is al lang geleden dat ik zocht naar een gratis plekje op internet, misschien wel al tien jaar geleden. Ik heb gemerkt dat de tijden erg zijn veranderd. Hoe kan het ook anders? Vijftig jaar geleden zong ene Dylan al dat de "Times are a-changing". Erg origineel. Ik heb de indruk dat dit al een "erg lange tijd" aan de gang is. Maar goed, omdat ik wat ruimte wilde hebben om mijn boekenzoek-hulpjes voor iedereen beschikbaar te maken, zonder mijn privé-domein prijs te geven heb ik eens gekeken op websites die zulke bedrijven van een review voorzien. Google gaf Techradar en hostingadvice, er waren er natuurlijk meer, maar die kun je zelf ook zoeken, als je geinteresseerd bent. Wat me erg verbaasde, was de uitgebreide mogelijkheden die je gratis tot je beschikking krijgt bij deze diensten.

Je krijgt niets "gratis", is de regel in de internetwereld. Het kan zijn dat ik bij het aanmaken van een nieuw account ergens toestemming voor heb gegeven. In ieder geval is het wel zo, dat je op een gegeven moment kunt "upgraden" naar een account met meer ruimte en meer internetverkeer per maand, en natuurlijk nog meer extra's. Dat gaf voor mij de doorslag om het toch even te proberen: het verdienmodel is kennelijk mensen lokken met een gratis account en later verleiden tot een betaald account met meer mogelijkheden. Daar is wat mij betreft helemaal niets mis mee. Ik heb ook wel een rancuneus review gelezen over de site die ik koos, maar dat ging voornamelijk over het affiliate program. Daar doe ik nooit aan mee. Ook niet bij Wordpress. Misschien vergaart men informatie over de inhoud van de site. Dat mag, dat is vermoedelijk toch niet erg privé en interessant voor hen.

Registreren

Dus eerst maar registeren. Ik heb gekozen  voor 000webhost.com. Deze site heeft ftp-mogelijkheid en een redelijke ruimte qua files en qua verkeer. Het is het gebruikelijke stappenplan van account aanmaken met emailadres en verifieren. Je moet wel al de naam opgeven van je site. Dat deed ik dan ook, maar blijkbaar is daar iets mis gegaan. Vermoedelijk bestond die naam al, en is de naam van mijn site gemaakt met mijn ingevoerde email-adres.

[gallery ids="1667,1666,1664,1665" type="slideshow"]

Niet getreurd, je kunt de site natuurlijk koppelen aan je eigen domein. Of aan een te kiezen subdomein van een aantal domeinen die 000webhost beschikbaar stelt. Ik vond het domein netne.net wel aardig en koos voor http://ezelsoren.netne.net/ . Het duurde eerlijk gezegd wel een tijdje want de gekste combinatie die ik bedacht waren blijkbaar al in gebruik.

Kijk eens naar de files

Daarna met mijn favoriete tekenprogramma een voorkantje gemaakt en de bestanden naar de server gezet. Dat deed ik in eerste instantie gewoon met de webbrowser. Het gaat redelijk gemakkelijk, en je kunt zelfs files in de browser bewerken.

FreeWebhostingFiles
 Zoals bij veel sites gaat het uploaden van hele directories via de browser niet. in mijn geval is dat niet zo erg. Maar als je veel directories hebt, en die in één keer allemaal wil uploaden, dan is ftp toch ook handig. Hiervoor geef je de instellingen in die je vindt bij websitesettings - ftp. Je moet dan via een ftp-client (filezilla in mijn geval) inloggen op files.000webhost.com met je gewone gebruikersnaam en wachtwoord. Niet moeilijk dus.

FreeWebhostingFtp

Boeken zoeken

En daar was het mij om begonnen.  Een openbaar plekje om die zoekmachine, die ik eerder gemaakt heb, neer te zetten zodat iedereen deze kan gebruiken. Daarnaast kan ik er nog meer gereedschapjes neerzetten in de toekomst.  Het enige wat ik moet doen is de oorspronkelijk files een beetje aanpassen: de links naar het icon en de xml in de bestanden moeten nu naar http://ezelsoren.netne.net/ wijzen.

FreeWebhostingUpload

En als je wil kun je nu naar http://ezelsoren.netne.net/searchBoeken/searchBoeken.html om de zoekmachine in jouw eigen firefox toe te voegen. Als je zelf een zoekmachine kunt maken, kun je de simpele files op ezelsoren.netne.net/searchBoeken/ downloaden en aanpassen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog met <rechtermuisknop> "view pagesource" de code naar je toe halen.

FreeWebhostingFrontpage