Een paar hondebrokken bestellen

In webwinkels betaal je niet altijd alleen met geld. Je geeft ook gratis en voor niks een boel privé gegevens prijs. En als je koopt, geef je door een vinkje te zetten aan, dat je dat helemaal oké vindt. Dat vinkje staat dan natuurlijk helemaal als laatste in een invulformulier, en je móet dat vinkje zetten anders kun je niks kopen.
Tenminste, dat was het geval in de webwinkel die ik vandaag voor het eerst bezocht: Zooplus, een Duitse dierenspeciaalzaak, die ook een Nederlandse site heeft.

zooplusPrivacy

Dan maar kopen zonder een account bij de winkel aan te maken. Die mogelijkheid staat er ook, verdekt opgesteld, op de website.

ZooplusZonderAccount

Maar helaas, ook dan moét je het helemaal eens zijn met het privacy-reglement. Er is geen tussenweg. Dus dan ga ik eens gek doen en voor de verandering toch eens in het privacy-reglement kijken. Want wie doet dat eigenlijk tegenwoordig? De winkel rekent er duidelijk op dat je dat reglement helemaal niet uitpluist. Misschien dat je er alleen een korte blik op werpt. En zo is dat reglement ook geschreven.

privacy reglement

Er staan een heleboel vertrouwenwekkende zinnen in dit reglement: gaat u maar rustig slapen. Natuurlijk, het postbedrijf moet mijn adres weten, en die wordt dan ook prominent als eerste genoemd. Maar er zijn ook andere bedrijven die gegevens krijgen.

"Gezien onze belangen inzake kredietwaardigheid geven wij - indien nodig - uw naam en adres door aan Experian Nederland BV".

Sorry, maar Experian is een ordinaire Amerikaanse handelaar in gegevens.

Optimalisatie

Bij "Website optimalisatie" staat dat er met de informatie uit je gegevens advertenties gestuurd worden. Deze gegevens worden aan het bedrijf Criteo doorgespeeld. Dat is een zogenaamd "retargeting"-bedrijf. Het zorgt ervoor dat je ook op andere websites de advertenties krijgt te zien die volgens de gegevens voor jou geschikt zijn. Er staat wel ergens een opt-out linkje, maar het word je gewoon heel moeilijk gemaakt om voor deze opt-out te kiezen. En wat dit met website-optimalisatie te maken heeft is mij niet duidelijk. Het maakt meer de indruk dat men deze  informatie wil verstoppen onder een lief kopje.

Inzage- en verwijder-recht

Er staan ook wel goede dingen in het reglement, zoals bijvoorbeeld dat je het recht hebt om je gegevens in te zien, en te verwijderen. Dat klinkt goed, maar dat is de winkel sowieso verplicht om te doen, dus echt uit zorg voor de klant hoeft dit nu niet opgeschreven te zijn. Hoe dat in de praktijk gaat, heb ik niet geprobeerd, maar dat zou best wel eens lastig kunnen zijn. Bovendien zijn jouw gegevens al verspreid bij verschillende andere bedrijven en moet je bij alle partijen die jouw gegevens van deze website hebben gekregen deze aanvraag tot inzien of verwijdering indienen.  Zo wordt het dus steeds moeilijker om dat vinkje te zetten. Had ik nu maar niet zo goed gekeken. Nu ga ik toch maar afzien van de koop.

Het is echt jammer dat je niet kunt kopen, zonder dat je gegevens aan deze partijen worden doorgespeeld. Het is toch niet zo moeilijk om  de gegevens alleen aan de post door te geven?

Tools

Deze winkel is volgens mij exemplarisch voor de meeste webwinkels. Van die regeltjes heb ik niet zo veel verstand, maar ik vermoed dat er wel winkels zijn met betere, maar ook met veel slechtere reglementen. Als je een account aanmaakt bij de consumentenbond, zul je geen Experian of Criteo in de regels vinden. Dat deze bedrijven in deze regels met naam genoemd worden, is op zich wel opmerkelijk. Meestal staat er in de reglementen alleen iets vaags, bijvoorbeeld dat men zich het recht voorbehoudt gegevens aan derden te geven. In ieder geval is het wel duidelijk dat internetgebruikers niet voor niets tools als adblock plus, ghostery,  disconnect, collusion en maskme gebruiken.

Gewone winkel

Dan is een gewone winkel toch nog een goed alternatief, ook al ligt die wat verder weg. Gelukkig woon ik aan de grens met Duitsland en ik kan het pak brokken daar gewoon kopen. Het pak brokken blijkt toevallig even duur.

Maar laten ze daar dan met een klantenkaart aankomen waar je je gegevens in moet vullen...

This article was updated on March 7, 2021