
De kater van de deeleconomie
Het zag er zo mooi uit: in plaats van een dure taxi, vraag je gewoon aan een van je buren om je even weg te brengen tegen een vriendenprijsje. Of misschien hebben gewone mensen wel een plekje waar je goedkoop je vakantie in kunt doorbrengen in plaats van een duur hotel. Het internet kan die mensen steeds makkelijker bij elkaar brengen. Veel platforms die hiervoor zorgen, zijn echter steeds vaker in een donker en slecht daglicht komen te staan. Uber krijgt bijvoorbeeld een steeds slechtere reputatie en de naam van AirBnb houdt ook niet meer over. Wat is er aan de hand?


Werkers
Uber en Airbnb zijn niet de enige platform-bedrijven. Er zijn er vele. Er zijn ook heel veel bedrijven die bemiddelen tussen aanbieders en vragers van arbeid. Upwork is hiervan een grote. Amazon heeft zich ook in deze sector gevoegd. Hier zie je ook weer dat deze bemiddelaars zich een flink stuk van de koek toe-eigenen en vervolgens nergens te bekennen zijn wanneer zaken uit de hand lopen. Amazon betaalde in 2016 uiteindelijk maar 1,25 dollar per uur. Protest en pogingen tot verandering in Amerika leveren toe nu toe weinig op. Hier in Nederland zie je ook steeds meer dat het bestaande werk wordt uitbesteed aan zzp-ers en niet aan betaalde krachten met een arbeidscontract. In Duitsland is er wel een soort van vakbond die opkomt voor werkers zonder contract.
Verzachten
Nu is er wel regelgeving op komst om de schade die veroorzaakt wordt wat te dempen. De stad Amsterdam doet inmiddels wat om de overlast van de Airbnb "pensions" te verminderen en na een keiharde strijd is Uber voor sommige steden, zoals Londen en Sao Paulo verboden terrein geworden. Ook de andere Europese landen komen in het verweer. Het is in onze Westerse wereld kennelijk regel dat "de staat" de aggressie en de hebzucht van de kapitaalvergarende krachten tempert. Een echte oplossing is het niet. Het blijft een voortdurende strijd tussen advocaten van bedrijven, overheden en belangengroepen. Echt zonde van het geld, zou ik zeggen. Met betrekking tot regelgeving voor de zogenaamde schnabbeleconomie wordt nog niet veel ondernomen.
Alternatieven

Van big-brother naar peer-to-peer

In Nederland
Ook voor deze deeleconomie bestaan op deze manier alternatieven, en vermoedelijk maken ze meer kans op een grotere acceptatie dan de alternatieven voor Facebook en Twitter, omdat de meeste mensen zo'n beetje aan de verleidingen van Facebook en Twitter zijn verslaafd en eraan zitten vastgeroest. Op de website platform.coop vind je alle bedrijven die op de een of andere manier een goed alternatief zijn voor Uber, Airbnb of Amazon. Het is een gemêleerd gezelschap, want ik zie er ook Huawei tussen staan. Je kunt de zoektocht toespitsen op regio, en dan blijft er niet zo heel veel meer over voor Nederland. Ikzelf gebruik hiervan wel Peerby, de andere zijn mij niet zo bekend.
peerby | Voor die paar keer in het jaar hoef je geen boormachine te kopen. Leen het van iemand in de buurt. |
part-up | Voor zzp-ers en flexwerkers, maar dan democratischer, opener en eerlijker. |
scholarlyhub | Wetenschappelijke onderzoeksgegevens moeten vrij en gratis beschikbaar zijn voor iedereen (openacces); men wil een alternatief netwerk bouwen om dit te bewerkstelligen. |
collaction | Een website waarop je steun kunt vergaren voor je nieuwe actie of voor het maken van een nieuw product. |
thephone.coop | Een consumentencooperatie die zorgt voor mens- en milieuvriendelijke mobieltjes. |
Ik heb mijn twijfels wel of deze manier van aan het internet bouwen populair wordt. Kapitaal en aandeelhouder zijn niet erg op democratie en milieuvriendelijkheid gesteld, zo blijkt uit het verleden. Maar als binnenkort drie kwart van onze bevolking een burnout heeft meegemaakt en mochten we er zo met zijn allen van overtuigd raken dat economische groei en productie-snelheid helemaal niet nodig zijn om gelukkig te worden, dan hebben deze alternatieven zeker wel kans van slagen.