#cleanupFacebook

Het houdt niet op, die slechte berichten over Facebook. Privé-gegevens van jou en je Facebook-contacten zijn zonder je toestemming de wereld rond gegaan. Het gevoel een bekende Nederlander te zijn is toch niet zo erg fijn gebleken. "Weg met Facebook!" en "#deleteFacebook" is dan voor een aantal mensen de reactie, kennelijk. Maar ik heb net nog gecontroleerd: van mijn Facebook-"vrienden" is er nog geen één vertrokken. Want voor alternatieven Diaspora, Vero, of Mastodon geldt: daar zitten je vrienden en familie niet, die zitten op Facebook. Dus voorlopig blijf ik ook wel een Facebook-lid, alleen gebruik ik het heel spaarzaam en zuinig. Kijk hier hoe ik mijn Facebook ervaring wat opschoon. Misschien heb je er wat aan.

Goede vrienden

Zoals ik al in een eerder bericht meldde, is het mogelijk om Facebook te gebruiken zonder nieuwsitems. Want als je Facebook gebruikt om op de hoogte te blijven van je kennissen, heb je geen "nieuws" nodig. Ik heb gewoon één grote groep van vrienden samengesteld die ik wil zien in een overzicht. En als ik Facebook opstart, dan gebruik ik een linkje dat meteen naar die groep gaat.

FB-nieuws-link.

Nieuws lees je dan gewoon in een nieuwslezer zoals Feedly, zonder de tussenkomst van algoritmen die niet voor jóu zijn gemaakt, maar voor Facebook en hun adverteerders. Hopelijk is het blad Wired een trendsetter, want dit magazine voorspelt een "comeback" van nieuwsreaders, juist door de laatste ontwikkelingen en het dramatische demasqué van Facebook.

Apps

Gebruik geen enkele app in Facebook. Dat is het enige juiste advies, nu Facebook heeft laten zien dat het totaal geen controle uitoefent op ontwikkeling van de apps en de bevoegdheden die een app tot zich kan nemen. Spelletjes kun je beter op een andere manier spelen. Ook logins via Facebook (of Google) zou ik verwijderen. Het is wel vervelend om iedere keer een wachtwoord in te typen, maar zolang er nog geen betrouwbaar alternatief is, weet ik niks beters te verzinnen. Ga naar instellingen en klik op "Apps", zo ziet het er nu bij mij uit: heel erg leeg.

cleanupFacebook_apps

Container

In Firefox gebruik ik een extensie van Mozilla om de cookies die websites op je computer zetten een beetje te regelen, zodat informatie van mijn financiele sites niet op te halen is door bijvoorbeel winkelsites. Het blijkt dat Mozilla nu alleen voor Facebook een aparte container heeft gemaakt. Je zou die eens kunnen uitproberen. Op die manier kan Facebook al je andere cookies niet zien en verwerken in gegevens die het weer doorspeelt.

Verslaving

Op deze manier, ben je dagelijks niet meer dan een minuut of 10 met je Facebook bezig. Je ziet een rustig overzicht, zonder nieuws. Natuurlijk heb je ook een adblocker actief, die de zijkant van de website schoonhoudt. Zo is er niet veel wat je afleidt van het altijd goede nieuws over je vrienden.

En als je in de loop der tijd verslaafd bent geraakt, dan kom je er zo misschien vanaf.  Om echt van Facebook af te zijn, zet dan niet alleen je profiel uit maar verwijder het dan ook helemaal.