"Da's privé, hè?" Voorjaarsschoonmaak op je eigen website

Het regent mails in mijn inbox met berichten die aankondigen dat de gebruiksvoorwaarden van internetdiensten zijn veranderd. Facebook natuurlijk, Google en Google Adsense zijn daarvan de grootste broers. Het gaat natuurlijk om de  nieuwe wet op de privacy die op 25 mei in werking treedt. Juist omdat deze bedrijven zo weinig zorg hadden voor privacy moeten zij veel veranderen. Het is fijn om te weten dat men ermee aan de slag is gegaan. Boetes van de Europese Unie zijn niet mals. En met een boete slecht in het nieuws komen is wellicht nog veel erger voor deze superbedrijven.

Analytics_MailRegen

In de loop der tijd heb ik zelf een aantal sites onderhouden. Het is goed om daar eens kritisch naar te kijken en te overwegen welke dingen gestript kunnen worden. Want ook al veranderen Google en Facebook hun voorwaarden ten gunste van de privacywet. Als kleine websitehouder en hobbyist kun je ook nog een steentje proberen bij te dragen.

Shares

Op Mistynotes hier heb ik niks extra neergezet. Als het goed is, zijn er ook geen advertenties te zien. Met onder andere de browser add-ons uBlock Origin en PrivacyBadger kun je de "stiekeme uitstapjes" naar andere sites bekijken en deze add-ons geven aan dat er weinig aanroepen naar andere domeinen zijn: één aanroep daarvan is Facebook.

[gallery ids="3797,3798" type="rectangular"]

Als ik de uBlock logger open voor MistyNotes dan zie ik wel wat "pixels" voorbijkomen.

Analytics_MIstyNotes_uBLogging

Dat zijn links naar pixel.wp.com waarin onder andere een share met counter voor Facebook. Er zal daar een javascript gedraaid worden, waarvan ik zo niet weet wat het met die shares doet. In ieder geval laat uBlock je niet naar pixel.wp.com gaan. Die staat kennelijk op de zwarte

Analytics_MIstyNotes_share
lijst. Voor mensen die geen blokker gebruiken haal ik die hele share-buttons gewoon weg. Misschien is het niet echt nodig, maar het ruimt toch wel lekker op. Na deze poetsactie zijn deze loggingregels weg. Er is natuurlijk wel nog actie te zien in de logging om de statistieken van de site bij te houden. In het doolhof van Wordpress kan ik niet vinden hoe die uit te zetten. Waarschijnlijk kan dat helemaal niet bij wordpress.com. Ik ga er maar van uit dat dit niet al te veel bezwaar in zich heeft. Maar het kan best zijn dat we van Wordpress ook nog een mail krijgen waarin veranderingen worden aangekondigd. Of had ik die al gehad? Ik weet het niet meer.

Analytics

Eerlijk gezegd was ik zo'n tien jaar geleden niet zo bezig met privacy en tracking. Algoritmen in een tijdlijn stonden toen niet zo in het nieuws. Dat was de tijd dat ik een paar sites opstartte. Geen Wordpress, maar ambachtelijk gemaakt, soms met kladblok. Op deze plekken heb ik dus nog scripts voor Google Analytics staan. En ook voor Adsense (advertenties). De scripts voor Google Analytics ga ik weghalen. Als je veel tijd hebt kun je natuurlijk open source software gebruiken om statistieken te verzamelen. De Correspondent heeft een tijdje geleden laten zien hoe zij hun site behandelen, dat is ook wel aardig om eens te lezen.

Analytics_overzicht

Maar ik doe helemaal niets meer met die statistieken, dus weggooien is voor mij een stuk makkelijker. Als ik het ooit ga missen zal ik er nog wel iets aan doen.

Google Analytics laat je als websitehouder nu wel kiezen voor een bewaartermijn, dus die zou je in ieder geval wel korter kunnen maken, als je Analytics zou willen blijven gebruiken. Maar dat zet nou niet zo heel veel zoden aan de dijk. Ga daarvoor dan naar beheerder (links beneden, tandwieltje), klik trackinginfo en vervolgens naar gegevensbehoud.

Analytics_gegevensbehoud

Analytics_gegevensbehoud_14maanden

Advertenties

Over advertenties heb ik wel lang nagedacht. Om deze uit te schakelen zou zonde zijn, het geeft toch iedere maand extra euro's aan inkomsten.  Wat zou jij doen? Google heeft op dit moment de zaakjes in ieder geval nog niet helemaal voor elkaar, helaas. Instellingen voor de websitehouder waarmee je toestemming kunt vragen, zijn namelijk nu voor mij nog niet beschikbaar, ook al heb ik een enthousiast mailtje gekregen over de veranderingen.

Analytics_Adsense_consent_tools_not_available

Dus hiervoor zal ik nog even moeten wachten om met de voorjaarschoonmaak verder te gaan. In ieder geval ga ik niet in op het aanbod van Adsense om "slimme advertenties" te gebruiken. Google propageert dat via de mail en de Adsense-site.

Analytics_AdsenseAI
Je kunt er heel veel meer mee verdienen, omdat kunstmatige intelligentie vertelt welke advertenties het beste zijn voor de bezoeker. Dat kan natuurlijk alleen als er veel informatie over die bezoeker beschikbaar is.  Hmm.

Ik vroeg me af of nog meer mensen met kleine sites hierover nadenken en wat zij doen. Wat doe jij?

Foto: Sime Basioli op Unsplash (bewerkt)