Brave browser: een moedig initiatief

Ooit van de Brave browser gehoord? Vast niet. Deze browser is gemaakt om zonder moeite en zonder het installeren van plugins, advertentieloos door het internetleven te gaan. Maar omdat sommige gratis websites niet zonder geld verder ontwikkeld kunnen worden, geeft deze browser de mogelijkheid een ienieminie bedragje per bezoek aan de site te betalen. Zogenaamde "micropayments".

Brave1

Micropayments

Ik kwam dit begrip voor het eerst tegen toen ik het boek van Jaron Lanier "Who ownes the future" las. Helaas is dit boek nog niet vertaald in het Nederlands (in tegenstelling tot zijn bekendere boek "You're not a gadget"). Maar het zit volgens mij zo: die Lanier moet vast met Brendan Eich (de baas van Brave) een keer of meer koffie, thee of wellicht whiskey gedronken hebben. Twee cultfiguren uit Silicon-valley, die een visie hebben op internet en de toekomst. Brendan Eich is naast oprichter van deze browser ook een van de mensen die het Mozilla project (Firefox) hebben opgestart en de taal Javascript heeft gemaakt. Geen onbekende in de siliconenvallei dus.

Idealisme en geld verdienen

Het boek van Lanier heeft wel indruk op me gemaakt. Vooral door het feit dat hij voor de mensheid de menselijkheid wil behouden, nu de mens dreigt te verworden tot een node in een netwerk met een bepaalde advertentiewaarde. Gratis op internet surfen betaal je met je privacy. Veel meer gegevens dan je in de gaten hebt, worden doorgestuurd naar internetbedrijven. Als je denkt, dat wist ik al, maar dat maakt me niks uit, lees dan even dit artikel.
Wat me in dat boek al opviel is dat idealisme zo gemakkelijk gepaard gaat met geld verdienen. Lijkt me echt Amerikaans te zijn, en je kunt je altijd afvragen of die twee elkaar nooit gaan bijten. In ieder geval vind ik het alternatief zeker waard om te overwegen. Het eerdere idee van die Brendan Eich om de advertenties te vervangen door eigen advertenties is gelukkig verlaten. Nu krijg je 'schone' pagina's en je kunt er voor kiezen om te betalen. Dat gaat bij de instellingen.

BravePayments2

Brave garandeert privacy bij browsen en bij het betalen van de websites. Zelfs de browser zelf slaat niks op over je bezoeken of betalingen.
Als je het knopje "Betalen" aanzet, wordt er automatisch een gratis bitcoin account aangemaakt.

Bitcoins

Het is dan zaak om dat account met geld te vullen.
Dat kan met je huidige bitcoin account via een knop of de snelle manier via een QR-scan. Als je geen bitcoin-account hebt (zoals ik), dan moet je klaarblijkelijk op de knop Cubits drukken. Dan kom je op een van de vele wisselkantoren voor Bitcoins. Daarmee kun je via je creditcard Bitcoins kopen. Het is de vraag of nou dit wisselkantoor het beste voor je is. Ik zou er persoonlijk eerst wat onderzoek aan besteden voordat je met zo'n organisatie in zee gaat.

BravePayments3

Als je betaald hebt dan kun je dus voor iedere site gaan betalen. Voor sommige sites kun je ook expliciet aangeven dat je die niet wil betalen.

En bovendien kun je nog altijd die knop "betalen" uitzetten.
Het is altijd maar de vraag of dat in de toekomst zo blijft. Internet-bedrijven hebben de neiging om snel hun voorwaarden te veranderen en daarmee hun beloften te verbreken, zeker wanneer het ze gelukt is een zekere community aan zich te binden. Dus ik blijf hier toch nog wel sceptisch over.

Voet aan de grond

In ieder geval steun ik dit initiatief nu van harte. Het zal Google een doorn in het oog zijn, want dit bedrijf is afhankelijk van advertenties. Brave raakt Google in het hart van zijn verdienmodel. Google is machtig en het zal me niets verbazen, wanneer deze browser door Google de nek wordt omgedraaid, als het voet aan de grond krijgt.

Of Brave voet aan de grond krijgt is echter twijfelachtig. Wie wil nu betalen voor het browsen op internet? Dat kan nu toch al "gratis"? En niet iedereen heeft een Bitcoin account. Maar kom, laten we moedig zijn en wat meer vertrouwen in de toekomst houden.

This article was updated on March 7, 2021