Boekenkoopjes in een overzicht

Nu het boekenweek is, moet je eigenlijk niet op jacht gaan naar koopjes. Koop een duur boek en geef je boekhandelaar daarmee een extra stukje kaas op zijn brood. En je loopt dan natuurlijk het prachtige boekenweekgeschenk niet mis. Maar voor de andere weken in het jaar is het handig om alle koopjes in je nieuwsoverzicht te hebben. Ikzelf vond het de moeite waard om dat eens een keer te proberen en daarom heb ik deze week een aantal feeds gemaakt. Helaas gaat het met deze feeds af en toe wel eens mis, als het om dagaanbiedingen gaat. Hier zijn mijn ervaringen met FetchRss en Feed43. Ik heb geen gebruik gemaakt van Feedity dat te weinig mogelijkheden in de gratis versie biedt.

Geen garantie

Deze feeds richten zich met name op ebooks. Maar je kan ze net zo goed voor gewone boeken maken. Als je wil kun jij de feeds in je eigen overzicht gebruiken. Ze zijn op een paar gratis accounts gemaakt, dus geen garantie dat deze feeds voor altijd blijven bestaan!
Je kunt ze in ieder geval uitproberen en overwegen zelf een feed te maken.
Hier zijn ze:

Persoonlijk vind ik FetchRss de mooiste en makkelijkste site, met deze site kun je ook Twitter en Facebookpagina's omzetten in rss. Het ziet er zelfs beter uit dan feedity. Dus hartstikke mooi, en allemaal helemaal grafisch , zonder veel letters te hoeven intypen. Toch heb ik gemerkt dat je met deze site sommige pagina's niet makkelijk kunt omzetten naar rss. Neem nou de site van een eenvoudige boekhandelaar, mijn favoriete in Nijmegen: Dekker van de Vegt. Deze FetchRss laat zich helemaal in de war schoppen door wat javascript. De originele site wordt heel anders weergegeven in hun site, en daarom kun je er dan ook niks van maken.

rsDekkervdVegtorg
   wordt:  
rsDekkervdVegtRssfeed

Dan biedt het lelijke feed43 uitkomst. Het is wel een gepruts, maar van de andere kant, je krijgt dan wel het gevoel dat je een hacker bent!

rsDekkervdVegtRssFeed43

Daar tegenover staat dan weer wel dat ik Kobo daily deals met feed43 niet kon maken omdat de pagina te groot was, maar met fetchRss lukte dat prima. Zo wordt het wel moeilijk om een keuze te maken voor welk gereedschap je gaat om een abonnement op te nemen. In ieder geval is de reclameslogan "Maak van elke webpagina een rss feed" in deze situatie niet waar. Maar dat zal niet de eerste reclameslogan zijn die niet waar blijkt te zijn.

Just in time?

De accounts die heb gebruikt zijn gratis. Dat heeft natuurlijk een aantal beperkingen. Neem nu de 24 uurs update van fetchRss. Vooral bij nieuws dat je dagelijks wil zien, is 24 uur verversing echt niet goed.
Bij de daily deal bijvoorbeeld is dat zo: FetchRss was vandaag bijvoorbeeld veel te laat met de dailydeal van Kobo en presenteerde om 14:00 uur nog de daily deal van gisteren. Er staat dan wel: "20 hours ago", maar daar heb je dan niets aan.

De frequentie van feed43 op het gratis account (iedere zes uur) is in vergelijking dan nog best hoog. Je kunt dat ook

rsFouteTeZien
bijvoorbeeld zien door deze gekke situatie. Op Ebookalarm stond deze week een aanbieding met een tikfout. De herstelde site krijg je daarna ook nog te zien. Er is geen ontkomen aan met rss. Wij volgen u en u volgt ons niet. Zo hoort het.

Computer-arbeidsloon

Toch komt ook feed43 hun beloofde 6 uur interval niet altijd helemaal na, en staat er de hele dag het boek van gisteren in je overzicht. "Just NOT in time" dus. Jammer. We zullen het dan met weekoverzichten moeten doen en voor de dagelijkse aanbiedingen kunnen we op deze sites met een gratis manier niet vertrouwen. Of dit wel goed gaat op een betaald account durf ik niet te zeggen.

Sommige zaken blijven in onze ingewikkelde it-wereld dan toch hetzelfde. Je moet voor werk betalen. In dit geval voor processertijd, computerwerktijd. De grote computer van de dienstenaanbieder moet namelijk wat harder werken, als je ieder uur wil weten of een product in prijs is verlaagd.

Andere manieren

Natuurlijk zijn er andere manier om op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Je hebt bijvoorbeeld diensten die je waarschuwen als iets nieuws gebeurt. Vooral het nu populaire IFTTT  werkt op deze manier, en kan voor veel andere behoeften ingezet worden. IFTTT staat voor "If this than that",  en dat is eigenlijk de basis van programmeren en softwarematige schakelaars maken. Maar ook hier moet de computer van de aanbieder vaak genoeg "kijken" of (if) er iets aan de hand is. Met IFTTT moet je zelf heel erg veel instellen. Het leuke is wel dat je de ingestelde apps van anderen kunt overnemen. In dat geval hoef je bijna niks te doen.

Een ander voorbeeld is PricePin, dat in wezen op dezelfde manier werkt, maar als extra voordeel heeft dat je heel snel een artikel op een website kunt "pinnen". Je hoeft helemaal geen "als dit dan dat"-programmaatje te maken. Dat zit al in PricePin. Dat gemak is een groot pluspunt. Alleen vertrouw ik PricePin niet meer zo. Wellicht heeft het ook te maken met de prijs voor een snelle verversing van de informatie. Een tijd geleden zag ik namelijk dat het boek van Marcia Luyten, "Het geluk van Limburg" in de aanbieding was op de site die ik gepind had met PricePin. PricePin gaf echter geen melding. Op het overzicht van PricePin was wel een knop naar de site, en toen ik daar op drukte, stond daar toch echt de verlaagde prijs. Op Boogsy kun je goed zien hoeveel een boek in prijs kan schommelen. En je ziet hier bijvoorbeeld dat dit onderhavige boek nou geen stabiele prijs heeft. Sowieso goed om dus altijd op Boogsy te kijken of een ebook niet goedkoper te krijgen is.

rsBoogsyGelukVanLimburg
Maar juist deze week kreeg ik van PricePin mijn eerste melding: het boek Moresnet is eindelijk in prijs verlaagd. Hoe ik die melding nou weer kon krijgen weet ik niet, ik had op PricePin nog maar één item open staan. In ieder geval had ik het boek al gekocht. Maar als jij het nog niet hebt, nu is je kans.

rsPricePin

Kalm aan, niet zo pushen!

Het is natuurlijk handig, wanneer je een melding krijgt voor een aanbieding, maar ik heb de meeste meldingen op mijn mobiel gewoon uitgeschakeld. Je krijgt er zo`n onrustig leven van als je daar onverwacht een geluidje voor te horen krijgen op een moment dat de aanbieder dat schikt. Ik heb het liever rustig en hou het tijdstip dat ik mijn informatie tot mij neem het liefst zelf in de hand. Geef mij maar een nieuwsoverzicht, waarvan ik zelf bepaal wanneer ik dat open.

This article was updated on March 7, 2021