Windows van je computer verwijderen

Nu ik zo'n bijna twee jaar geleden ben overgestapt op Linux, is het tijd om Windows helemaal van mijn oude computer te verwijderen. Als je, net als ik, op je computer bij het opstarten kunt kiezen voor Windows of Linux, is het verwijderen van Windows  helemaal niet zo moeilijk.

Eigenlijk gebruikte ik het Windows-deel op mijn computer bijna niet meer. Dus ik weet zeker dat ik het ook niet zal missen. Bovendien heb ik laatst een goedkope laptop gekocht waar ik het kleine aantal Windows-programma's op kan uitvoeren, dat ik wel nog wil gebruiken.

#deleteWindows

Om Windows weg te gooien hoef je eigenlijk alleen maar de partitie te verwijderen

linuxwindows
waar Windows op staat. Het spreekt voor zich  dat je wel eerst een backup zult moeten maken van alle gegevens die op je computer staan. Het meeste werk, nadat je Windows weggedaan hebt,  is echter om de ruimte die vrij is gekomen, beschikbaar te maken voor je huidige systeem. Linux Elementary OS, in mijn geval.

De backup is gemaakt, laten we eerst Windows maar eens verwijderen, door de Windows-partities op te schonen. Daarvoor kun je een partitiemanager gebruiken. In Linux kun je bijvoorbeeld het programma GParted gebruiken. Dit is overigens ook voor Windows of Mac beschikbaar. Als je het programma opstart wordt eerst alle informatie over de schijven vergaard, en vervolgens toont het programma de partities die op je computer te vinden zijn. Zo zag het er uit voor de verwijdering van Windows.



Rommeltje

Het is een beetje een rommeltje. De partitie waar de "Mount Point" een slash (/) bevat, is de partitie waar het huidige systeem opstart. Daar moet je dus vanaf blijven. De partities met ntfs zijn hier Windows-partities. Ik heb al deze ntfs-partities verwijderd en ook de fat32 partities, behalve die met het mountpunt /boot/efi. De ruimten op de schijf zijn nu "unallocated".

windowsverwijderenunallocated

En je kunt er nog niets mee, want:

  • er is nog geen nieuwe partitie voor gedefinieerd,
  • de partitie is nog niet toegewezen in een systeemlijstje (fstab) als bestandssysteem, en
  • het is nog niet geactiveerd. ("mounted").

Je kunt als eerste in de partitiemanager op de "unallocated" schijfruimte met de rechtermuisknop een nieuwe partitie aanmaken. Dat is snel genoeg gedaan.

windowsverwijderennew-3
Het systeemlijstje aanpassen is  wel het moeilijkste. Eerst bepaal je een plekje waar je als gebruiker naar toe kunt gaan om de ruimte benaderen, en maakt daar een directory of folder. Ik heb de folder in /home/peter/ gezet en "storage" genoemd. Daarna zoek je in de partitiemanager op, wat het unieke nummer van deze partitie is,  (UUID). Dat is makkelijk te zien als je dubbelklikt op de partitie. Met deze gegevens maak je een extra regeltje in het systeemlijstje dat de te benaderen filesystemen bevat. Dat doe je door als root in een terminalvenster de editor "nano" op te starten. Je kunt je voordoen als de systeembeheerder "root" door in linux de commando's vooraf te laten gaan door "sudo".

sudo nano /etc/fstab

Hier zie je dat ik de laatste twee regels heb toegevoegd. De laatste is het belangrijkste.

UUID=6a677a3e-44b5-49d1-9484-aa243ffbf1ca /home/peter/storage/               ext4    auto,user,rw 0       0

UUID is het nummer dat je eerder al genoteerd hebt, daarna komt de directory die je hebt aangemaakt, in mijn geval "/home/peter/storage/",  en "ext4" is het formaat van het bestandssysteem (voor windows is dat vaak ntfs). Vervolgens zie je een paar parameters, gescheiden door een komma: de term "auto" betekent dat dit systeem bij booten geactiveerd (mounted) moet worden. "user" betekent dat je als gewone gebruiker ( en niet alleen als root) toegang wil hebben tot dit systeem, "rw" betekent dat je er ook wil lezen en schrijven.

linuxwindowswaste_
De twee nullen die daarna komen betekenen respectievelijk dat er geen dump wordt gemaakt bij fouten voor dit systeem, en de tweede nul betekent dat er bij het opstarten van het systeem geen check op de schijf wordt uitgevoerd. Die check is overigens wel handig voor het opstartsysteem. Als je hierboven kijkt zie je dat er voor de sda8, de opstartpartitie,  wel een 1 staat.

Plaats

Als je de partitiemanager opnieuw opstart, dan zie je dat je nu de verwijderde Windows-partitie terugziet als systeem op je Linux computer. Je kunt hem nu in dit programma ook activeren door op rechtermuisknop "Mount" te klikken. Hieronder zie je de partitiemanager na het opnieuw opstarten van het systeem. De partitie is automatisch "gemount".

Zoals je ziet heb ik nog twee plekjes open staan, maar ik ben tevreden met de grote ruimte van ongeveer 330 Gb die Windows voor me heeft achtergelaten.

windowsverwijderenfiles

En wat belangrijker is, geen urenlange updates van Windows10 meer op dit oude systeem.