Op vakantie in eigen huis

Ja, je kunt niet alleen op vakantie in eigen land, maar ook in eigen huis. Hoe? Door buitenlandse mensen in je huis toe te laten. Zo kom je in aanraking met andere culturen, en ook met visies op onze Westerse maatschappij die een beetje anders zijn dan je gewend bent. Volgens onze knuffelneuroloog Scherder is het toch goed om je hersenen te stimuleren met veranderingen? Dus het is nog gezond ook.

Ken je die vakanties in Zuid-Europa, waar je in de winkels pindakaas, hagelslag en drop kunt kopen en de muziek van André Hazes klinkt? Misschien is het wel leuk om 48 uur in de auto of bus te zitten, om vervolgens in een tweede Nederland terecht te komen. Ik weet het niet. De laatste jaren hoef je in ieder geval voor de hogere temperaturen niet meer Nederland uit. Want hier krijgen we langzamerhand een subtropisch klimaat.

Gastheer

Maar goed, Al zo'n tien jaar doe ik mee aan websites als Couchsurfing, Bewelcome, en Trustroots, en haal daarmee vreemde snuiters in huis. Dat is wel wat griezelig, en je moet er even aan wennen. Het omgekeerde is ook eng: bij vreemde mensen op logement gaan. Maar op Couchsurfing ben ik voornamelijk gastheer (host). Er zijn natuurlijk meer websites die in gratis logementen bemiddelen, maar deze drie zijn bij mij bekend, en ik heb me ervoor ingeschreven, voornamelijk om als gastheer een slaapplek aan te bieden. De meest actieve site is Couchsurfing. En daar zal ik dan ook wat over schrijven. In mijn geval heb ik namelijk slechts één keer iemand van BeWelcome in mijn huis gelaten. Zij kwam uit België en had geen moeite genomen om na het bezoek een review of referentie te schrijven. Mijn ervaringen met Couchsurfing zijn wel beter.

verified
Hoewel Couchsurfing.org een aantal jaren geleden is veranderd in Couchsurfing.com en dit een commercieel bedrijf is geworden, is het gelukkig geen tweede AirBnB geworden. Couchsurfing kun je helemaal gratis gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om een bedrag te betalen. Door dit bedrag van zestig dollar te betalen, ben je "geverifieerd" lid.

Verificatie

Eerlijk gezegd vind ik het gebruik van de term verificatie door Couchsurfing een beetje verwarrend. Verificatie van je lidmaatschap en het betalen van je lidmaatschap worden  door elkaar gebruikt. Ik heb nog nooit een euro betaald, maar heb me wel laten verifiëren op de telefoon en het adres. Het verifiëren op de telefoon gaat het snelste: via een sms-berichtje krijg je een code toegestuurd, en die kun je meteen op de site invullen. Voor het adres moet je een aantal weken wachten totdat je een leuk ansichtkaartje van Couchsurfing krijgt met een code. ID-identificatie, daar doe ik niet aan. En misschien mag je ook wel helemaal niet volgens de privacy-wetgeving je ID-kaart uploaden. AirBnB heeft laatst  opgeslagen ID-informatie moeten weggooien, omdat dit tegen de Europese regels is. Het verifiëren door iets te betalen, heb ik kunnen doen door slechts een paar cent te betalen aan Couchsurfing. Omdat het vreemde snuiters in huis halen, of bij vreemde mensen gaan logeren een risico heeft, is verificatie van je adres, telefoon of bankrekening gewoon heel erg belangrijk. Als er iets vervelends gebeurt, zijn de betreffende personen niet anoniem en via het speciale "safety team" van Couchsurfing op te sporen.

Couchsurfing

Tegenwoordig kun je een "Lifetime-verification" krijgen voor zestig dollar. Ik zou dit dan maar lidmaatschap noemen in plaats van verificatie. Maar goed, ik heb in januari de verificatiestappen gewoon moeten doorlopen van adres en telefoon, en ik neem aan dat dat volgend jaar niet anders zal zijn. Lijkt me ook een goede zaak.
Als je "geverifieerd" bent, dan acht Couchsurfing je betrouwbaar, en kun je onbegrensd "introductions" verzenden. Als je niet geverifieerd bent, dan kun je maar 10 keer  per zeven dagen proberen een couch  te krijgen of een gast uit te nodigen. Kennelijk is het krijgen van een slaapplek in grote steden een probleem. Amsterdam bijvoorbeeld, London of Berlijn zijn nogal populair, en dan is 10 introducties misschien net te weinig. Nijmegen is gelukkig nog niet zo populair, hoewel het aantal "requests" naar mij toe dit jaar wel flink is toegenomen. Maar dat kan ook aan het feit liggen dat ik de laatste tijd vaker inlog op de site. Voor iedere keer dat je iemand laat logeren, krijg je trouwens drie maanden gratis verificatie/lidmaatschap, zodat je in die tijd van deze voordelen gebruik kunt maken.

Een klik met surfers

Net als in het gewone leven, voel je dat je bij de ene surfer een klik hebt en bij de ander wat minder. Tot nu toe heb ik echter geen slechte ervaringen gehad. Een mevrouw (uit Nederland natuurlijk) had wel geklaagd over het logeerbed. Dat was te hard voor haar. Dat kan, maar de meeste Couchsurfers slapen er juist erg goed in, heb ik begrepen.
backpack_l
Een aantal jaren achtereen is een ouder Japans stel gekomen, om de Vierdaagse te lopen. Ondanks hun vermoeidheid stonden ze erop ook ieder jaar één keer Japans voor ons te koken. Lekker zeewier eten. We kregen veel gezondheidsadviezen en leerden heel veel over Japans eten. De man was bijvoorbeeld ook heel trots op de egale kleur van Japanse appeltjes, hoewel hij onze Elstar ook mooi vond, natuurlijk.
Een andere leuke ervaring was de komst van een kunstenares uit Slovenië. Zij was natuurlijk heel erg bezig met inspiratie voor haar werk, en Nederland zou daarin een belangrijk element gaan vormen. We hebben van haar ook een mooi kunstwerk gekregen. Het hangt nu op de zolderkamer waar onze gasten verblijven.

Referenties

Als het logement voorbij is, dan heb je de gelegenheid om je ervaringen met je gastheer of gast te delen op de site. Couchsurfing vraagt je dan bijvoorbeeld: "Zou je deze gast nog een keer laten logeren?". Je kunt dan vervolgens een aantal kenmerken aan deze gast meegeven, bijvoorbeeld punctueel, netjes, gezellig. Maar het belangrijkste is dat je een korte omschrijving geeft van het verblijf. Deze zogenaamde referenties zijn een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat Couchsurfing veilig is. Voor sommigen zelfs belangrijker dan verificatie, omdat verificatie nu eenmaal niet helemaal waterdicht is. Nu zijn referenties dat ook niet helemaal, maar voor bijvoorbeeld twintig geloofwaardige fake-referenties moet je een veel groter aantal fake-accounts aanmaken (want ze mogen natuurlijk niet allemaal naar elkaar verwijzen), en daarna nog heel wat werk verrichten door het opstellen van referenties.

Gratis

Veel gastvrouwen of -heren vinden het belangrijk dat surfers echt voor de persoonlijke ontmoeting komen, en geen zogenaamde "freeloaders" zijn, die alleen maar voor een gratis overnachting komen.

cups
Persoonlijk vind ik het helemaal niet zo erg, wanneer mensen op de eerste plaats om het "gratis" element komen. Niet iedereen is even bemiddeld, en ik merk dat surfers toch iets meekrijgen van de Couchsurfing-cultuur, en vanzelf verleid worden hierin mee te gaan. Dan zou het jammer zijn deze mensen op voorhand te weigeren. Het is vooral leuk als je surfers een leuke eerste keer kunt bezorgen, en zo de gemeenschap wat kunt vergroten en versterken. Bovendien kun je niet snel oordelen of iemand een bewust minimalistische levensstijl aanhoudt, of gewoon een "freeloader" is.

Fortarock

Dit weekend komen er twee jongens uit Duitsland om het Fortarock-festival mee te maken. Freeloaders? Misschien, maar ik denk het niet. Ze komen ook niet van ver, maar dat geeft ook niet, ik kan in ieder geval weer mijn Duits wat oefenen.