Maak je eigen informatiebubbel

Zit jij ook in zo'n moderne hippe informatiebubbel?
Krijg jij "speciaal voor jou"  nieuws van Google of Facebook?
Met het gebruik van ouderwetse "feedreaders" kun je je eigen nieuws-"bubble" instellen en configureren.

En wie weet, wellicht is dat wel beter dan je afhankelijk maken google of facebook algoritmen. Je hebt het in ieder geval meer in eigen hand, en dat voelt wel beter, vind ik.

Kranten

Als je bijvoorbeeld nieuws wil lezen van NRC, Trouw, de Volkskrant, De Gelderlander en de Telegraaf, dan kun je natuurlijk achtereenvolgens naar de betreffende nieuwssites gaan.
Het voordeel daarvan is, dat je een mooie presentatie krijgt van het nieuws helemaal in de stijl van de krant.
Dat je dan een halve dag achter het scherm zit nieuws te lezen, hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. Maar ik kan me voorstellen dat je soms ook wel sneller de koppen wil lezen, en wil inzoomen op het nieuws wat jou interesseert.

RSS

Daarvoor zijn feedreaders, of rss-readers gemaakt. Deze feedreaders maken gebruik van een speciale dienst van nieuwssites. Deze sites leveren namelijk niet alleen nieuws dat geschikt is om te lezen in je browser, maar ze geven vaak ook een lijstje met ditzelfde nieuws, dat speciaal is gemaakt voor deze feedreaders: feeds. Meestal zijn deze feeds in de vorm van rss-feeds: een lijstje van nieuws in het zogenaamde xml-formaat, waarin onder andere de titel, korte inhoud, de hele inhoud en de tijd van het nieuws te ontdekken zijn.Kijk eens even bijvoorbeeld bij de Volkskrant, en klik bij deze boekenpagina op de rechtermuisknop, en kies voor "broncode bekijken".
Of zoek de rss van een andere krant op.  Meestal staan deze rss-feeds onderaan in de "footer" van de webpagina, of in de buurt van de icoontjes van facebook en twitter.

rssVolkskrantBoeken

Deze feedreaders kunnen  deze lijstjes opnemen en netjes aan jou tonen op een manier zoals jij dat wilt.Ook in je browser heb je al een feedreader. Klik maar eens op "Nu abonneren" bij livebladwijzers, zoals in de afbeelding te zien is als je Firefox gebruikt. Dan krijg je meteen een nieuwe bookmark (of bladwijzer in het Nederlands) op je bookmarkbalk. Helaas is dit niet erg overzichtelijk en mooi. En juist daarom zijn er feedreaders.

Lezen maar

Al dit nieuws in deze rss-feeds kun je dus verzamelen in rss readers.
Welke er zoal zijn? Zoek maar eens op "top tien feedreaders". Je krijgt heel verschillende top 10 keuzen, maar steevast staat "feedly" op nummer 1. Het leuke van Feedly is ook wel dat je niets van rss hoeft te weten, je kunt gemakkelijk zoeken op een krant en toevoegen aan het materiaal wat je wilt lezen. Je kunt al deze uitgekozen nieuwsbronnen weer categoriseren in bijvoorbeeld Nederlands nieuws, buitenlands nieuws, technisch nieuws, voetbal.

FeedlyVoorbeeld

En op deze manier ziet je bubble er wel wat overzichtelijker uit. Feedly kun je op je computer gebruiken, maar ook op alle telefoons en tablets.