Je eigen zoekmachine in je browser

Het komt wel eens voor dat ik een review over een artikel zoek. Vaak heb ik dan één site die ik vertrouw, maar soms wil ik zoeken in enkele sites.
Je kunt wel bijvoorbeeld zoeken in Google op: "review +zoekterm", maar dan krijg je veel resultaten uit webwinkels. En die zijn niet altijd objectief.
Het zou fijn zijn als je hiervoor alleen op bepaalde sites kunt zoeken. In google kan dat, door bijvoorbeeld:

site:www.tzum.info OR site:www.goodreads.com OR site:www.hebban.nl OR site:literatuurplein.n OR site:www.vpro.nl/boeken OR site:https://www.boekmeter.nl Amerikaanse Prinses

in je zoekbox tikken. Je krijgt dan een heel redelijk stel resultaten.
Het is ook mogelijk, om je eigen zoekmachine te maken in Google. Je hebt hiervoor wel een Google account nodig. Als we onze eigen zoekmachine werkend hebben, kunnen we hem daarna in het zoekveldje van je browser plaatsen. En dat laat ik nu zien.

"Customized Search Engine"

Google geeft je dus de mogelijkheid om je eigen zoekmachine te definiëren. Je kunt dan de zoekresultaten beperken tot bijvoorbeeld je eigen site. Je kunt dan ook zo'n Google zoekvakje op je site zetten, die gaat zoeken volgens jouw zoekmachine.
Laten we eerst een zo'n aangepaste zoekmachine maken.

We gaan eerst naar https://www.google.com/cse/.

CSE_NieuwMaken

Het lijkt of je maar één site kunt opgeven, maar zodra je er een hebt ingevuld verschijnt er een tweede regel. Een voorbeeld:

CSE_defiinitieSitesEnNaam

Als je op "maken" klikt, dan kun je meteen de code die nodig is ophalen door op de knop "code ophalen" te drukken. Met de knop "openbare url" kun je de url ophalen en in je browser uitproberen.  Op deze manier kun je de zoekmachine al uitproberen. Als je niet helemaal tevreden bent over het uiterlijk of de "look and feel", dan klik je op "Configuratiescherm". De instellingen kun je te allen tijde aanpassen.  Als je snel wilt werken laat je alles gewoon staan zoals het stond. Uiteindelijk druk je op de knop "bewaar en toon code". Mocht je later nog iets willen aanpassen dan ga je gewoon terug naar het instellingenscherm en pas je de zaken aan die je anders wil zien. Neem na de aanpassingen wel nog de nieuwe code mee.

CSE_Gefeliciteerd

Het configuratiescherm.

CSE_instellingen

Wat te doen met die code? Deze code is bedoeld om in een webpagina te zetten. Voor ons voorbeeld kunnen we het ook gewoon in een bestand op onze computer zetten. Als het maar een bestand is met de extensie html, zodat de browser het kan lezen.

CSE_Code
 <!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Boeken Zoeken</title>
<head>
<body>


  (function() {
    var cx = '002067918850842033972:ccyess96opu';
    var gcse = document.createElement('script');
    gcse.type = 'text/javascript';
    gcse.async = true;
    gcse.src = 'https://cse.google.com/cse.js?cx=' + cx;
    var s = document.getElementsByTagName('script')[0];
    s.parentNode.insertBefore(gcse, s);
  })();

<gcse:searchresults-only></gcse:searchresults-only>

</body>
</html>

Niet de bedoeling

Als je goed kijkt dan zie je dat hier de "gcse"-tag veranderd is in "gcse:searchresults-only". Zo kunnen we van deze zoekmachine een applicatie maken die vanuit een url de zoekopdracht uitvoert. En dat is nodig om de zoekmachine in je browser te zetten. Hoewel Google deze "Customized Search Engine" (CSE) daar niet voor bedoeld heeft, kunnen we hier toch handig gebruik van maken. Sla het bestand op als html, en dubbelklik er daarna op. Een lege website verschijnt in je browser. Vul de url aan met ?q=zoekterm.

file:///C:/Users/Peter/Documents/BoekenZoeken.html?q="Amerikaanse prinses"

Zo ziet het er dan ongeveer uit. Als dit goed werkt, dan kun je deze html-pagina op een plekje op internet publiceren. Als je er tevreden mee bent dat dit alleen op je computer te benaderen is, dan hoeft dat niet. Als je deze machine in chrome wil zetten, dan ga je naar chrome://settings/searchEngines en scrollt helemaal naar beneden, totdat je een nieuwe regel kunt toevoegen. Kopieer deze file-url en vul het aan met?= %s.

file:///C:/Users/Peter/Documents/BoekenZoeken.html?q=%s

Geef de machine een naam en sleutelwoorden en zet hem dan even als standaard-zoekmachine, zodat hij in het lijstje van gebruikte zoekmachines komt te staan. Zet daarna je oude zoekmachine weer als standaard.

CSE_ChromeSELijst

Nu kun je zoeken naar boeken, als je "boeken" in de "omnibox" van Chrome intypt.

CSE_ChromeOmibox

Voor Firefox kun je een plug-in installeren waarmee je de zoekpagina als zoekmachine kunt toevoegen.

This article was updated on March 7, 2021