peter (67)

Actuele inhoud mistynotes

Op deze subsite vind je gearchiveerde artikelen van mistynotes.nl tot maart 2020. Misty Notes is een verzameling van notities die ik wil bewaren, en die ik ook in veel gevallen graag wil delen met anderen. Deze notities publiceer ik dan ook. Vandaar de naam Misty…

Continue reading...

Spelen en knoeien met CSS

Een website leuker maken, dat geeft voldoening. Het is alleen niet zo gemakkelijk. Ik ben zelf helemaal geen designer, en daarom kies ik liever een ontwerp van iemand die iets heeft gemaakt wat ik mooi vind. Op mijn nieuwe plek write.as zijn er wel templates van mensen die iets gemaakt hebben, maar dat zijn er niet zoveel. Op mijn blogje mistynotes.wordpress.com had ik het "libretto"-thema, en daar was ik wel tevreden mee. Dit heb ik nu gebruikt om mistynotes.nl vorm te geven met css. Lees hoe dat in zijn werk gaat op write.as.

Continue reading...

Wordpress.com domein voordelig verhuizen

Na de laatste prijsverhoging van Wordpress.com begon ik te twijfelen of ik deze blog daar wel zou willen voortzetten. Vooral ook omdat ik niet zo vaak iets publiceer. Een keer per maand gemiddeld.

Een paar dagen geleden heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga voorlopig over naar het gratis account van WordPress. Voor mistynotes betekent dat dan dat de domeinnaam mistynotes.blog weggehaald wordt en alleen maar toegankelijk is via het subdomein mistynotes van wordpress.com (mistynotes.wordpress.com). Toch hou ik voorlopig dit domein graag aan. Hoe je een domein van Wordpress naar een andere provider verplaatst, het domein toch naar Wordpress laat verwijzen onder een gratis https protocol, leg ik hier uit.

Continue reading...

Dialogen in Markdown

Steeds meer mensen gebruiken Markdown om snel stukken tekst te schrijven, en denken er zelfs niet aan de verhalende vorm te mijden. Zoals je ziet, ben ik niet één van hen, mijn blogje gaat over boeken of dingen die leuk of slecht zijn op internet. Toch vroeg ik me af of je bijvoorbeeld een kort verhaal, of zelfs een boek kunt schrijven op deze manier. Of beter gezegd een verhaal, en geen betoog. Met Markdown heb je op een "platte-tekst-manier" snel links en beelden in je tekst. Echt wat je nodig hebt in een blog. Maar niet in een verhaal. Toch zie ik mensen verhalen en zelfs poëzie in Markdown neerpennen. Kijk maar eens op read.write.as. Een leuk verhaal, dat vlot wegleest (tenminste voor mij) heeft dialogen. Ik vroeg me af, of Markdown hier dan ook voor geschikt is. Volgens tips die ik vond op internet moet je dialogen inspringen en beginnen met aanhalings- en sluittekens. Tegenwoordig zijn dat alleen aanhalingstekens, omdat de sluittekens vaak dezelfde zijn als de openingstekens en niet zoals vroeger: “ en ” (of „ en ”). Zie ook de github-uitleg bij meneer Microsoft. Maar hoe kun je dat dan het beste doen?

Continue reading...

Versleutel je e-mail dit jaar

Tegenwoordig hoor je zoveel over versleuteling. Websites op internet met "https" en een "slotje" sturen en ontvangen versleuteld informatie. Berichtjes die je stuurt met Whatsapp of met Signal zijn automatisch versleuteld. Ministers die een reservesleutel willen hebben, om in je berichten te kunnen koekeloeren. Als je je browser, Whatsapp of Signal gebruikt, dan heb je helemaal niet in de gaten dat je berichtenverkeer versleuteld is. Alles wordt afgehandeld door het programma. Je hoeft er zelf niets voor te doen. Het programma maakt zelf openbare en privé-sleutels aan en gebruikt deze om de berichten te versleutelen. Het zou fijn zijn, als dat met e-mail ook zo zou zijn. Voor een deel is dat nu ook zo. Werden de berichten vroeger over het net in gewone tekst verzonden, de laatste jaren wordt het transporteren van e-mail via het berichten-protocol SMTP eerst versleuteld met het encryptie-protocol TLS. Je e-mail provider zorgt hiervoor en daar hoef je alleen bij de installatie van je e-mail programma even rekening mee te houden. Maar e-mail is zo nog steeds niet "end-to-end" versleuteld. De provider zet namelijk het versleutelde bericht bij aankomst voor je om in gewone tekst om het daarna in je mailbox op te slaan. De provider kan je bericht daarmee, theoretisch gezien, ook lezen. Als de provider het kan lezen, dan zou onze minister het ook kunnen lezen. Als je vindt dat je niets te verbergen hebt lees dan even dit stukje van Bits of Freedom.

1gtaqpo
Het is gelukkig mogelijk je e-mail zo te versleutelen, zodat het versleuteld bij de provider aankomt, en pas bij het lezen door de ontvanger ontsleuteld wordt. Het instellen van deze "end-to-end"-versleuteling bij e-mail is niet gemakkelijk. Het helpt ook niet, dat er verschillende mogelijke protocollen voor deze versleuteling zijn: S/MIME en Open PGP. Toch zijn er tegenwoordig e-mail providers die dit versleutelen een beetje makkelijker maken.

Continue reading...