Wordpress.com domein voordelig verhuizen

Na de laatste prijsverhoging van Wordpress.com begon ik te twijfelen of ik deze blog daar wel zou willen voortzetten. Vooral ook omdat ik niet zo vaak iets publiceer. Een keer per maand gemiddeld.

Een paar dagen geleden heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga voorlopig over naar het gratis account van WordPress. Voor mistynotes betekent dat dan dat de domeinnaam mistynotes.blog weggehaald wordt en alleen maar toegankelijk is via het subdomein mistynotes van wordpress.com (mistynotes.wordpress.com). Toch hou ik voorlopig dit domein graag aan. Hoe je een domein van Wordpress naar een andere provider verplaatst, het domein toch naar Wordpress laat verwijzen onder een gratis https protocol, leg ik hier uit.

Verhuizen...

Een tijd geleden kreeg ik van Wordpress.com een paniekbericht: ze wisten niet hoe ze geld van mijn rekening konden halen, en daarom zou mijn abonnement mogelijk niet verlengd kunnen worden! Ik had daar natuurlijk zelf voor gezorgd, en nu is dan de tijd om het domein eens te gaan verhuizen. Dat kan bij Wordpress.com via een aantal muisklikken. De bedoeling is, dat Wordpress je een sleutel geeft in de vorm van een aantal letters en tekens. Als je vervolgens bij een andere provider aangeeft dat je daar een nieuw domein wil aanmaken vanuit een bestaande situatie, dan kun je daarvoor deze sleutel gebruiken.

... vanuit Wordpress.com...

Bij Wordpress zoek je de menu-optie Beheren, en klapt deze open. Dan verschijnen er vier opties. Klik op de optie Domeinen. Dan verschijnt er rechts een pagina, met de geregistreerde domeinen. Eén daarvan is mistynotes.blog. Die nemen we dan als voorbeeld voor het verhuizen. Klik erop.

VerhuizenHoofdmenu

Je ziet nu de instellingen voor je domein. Als laatste optie vind je "Domein overzetten". Daar klik je dan weer op.

VerhuizenGekozendomein

Hier kies je de eerste optie: "Draag ze over aan een andere registrar".

VerhuizenOverzetten1

Dan zie je een felgekleurde knop met boven een waarschuwing dat je privacybescherming verwijderd wordt. Die privacybescherming is bedoeld om niet iedereen jouw email adres en naam te tonen, wanneer er op een van de vele "whois"-sites op je domein gezocht wordt (bijvoorbeeld whois.com). Daar staat nu zoiets als Wordpress, in plaats van je naam. Na het verhuizen, zul je ook nog beschermd worden door je nieuwe provider. Dus we klikken gewoon op die knop.

VerhuizenOverzetten2

Dan krijg je de melding dat je een email hebt gekregen met een sleutel die je bij je nieuwe provider kunt gebruiken om de verhuizing te voltrekken.

VerhuizenOverzetten3

... naar de nieuwe provider...

Als nieuwe provider heb ik mijndomein.nl. Nu heb ik mijn twijfels of dit een goede provider is, maar ik heb ook andere domeinen hierbij geregistreerd, en dat is eigenlijk de enige motivatie om het nieuwe domein hier onder te brengen. De *.blog domeinen zijn nogal duur. Hier kost deze vijfenveertig euro per jaar. De *.nl domeinen zijn een stuk goedkoper. Die krijg je zelfs voor een tientje per jaar. Heb je een nl-domein en doe je verder niks met die wordpress.com mogelijkheden (die overigens niks voorstellen bij een "personal abonnement"), dan kun je ook een gratis wordpress-account overwegen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Als voorbeeld nemen we dus mijndomein.nl om te laten zien hoe de verhuizing te werk gaat.

Eerst "bestel" je een nieuw domein:

DomeinKiezen

En meteen is te zien dat het domein bezet is. Het is bij iedere provider natuurlijk anders, maar hier kan ik op een klein knopje "verhuizen" klikken. Dan komt er een formulier waarin je de verhuissleutel kunt invullen. Je ziet hem hier open en bloot staan. Ik ga er van uit dat hij nu, na de verhuizing niet meer geldig is.

AutorisatieCodeInvullen

Vervolgens krijg je natuurlijk nog een heleboel keuzemogelijkheden, die gratis zijn, maar waarvoor je na een jaar (of misschien wel na een maand) het volle pond moet gaan betalen. Hier kies ik niets van, alleen de domeinnaam, die al duur genoeg is hier.

KeuzeDomeinnaam

En dan toch nog even een bedankje

Bedankje

In het email van WordPress kon je op een link klikken, waarmee je het proces wat kunt versnellen.

VerhuisprocesVersnellen

Dat heb ik dan maar gedaan.
Vervolgens keek ik in het overzicht van mijn nieuw provider, en zag de status van het domein veranderen.

Statussen

... en daar terugverwijzen naar Wordpress

Na een tijdje is de status dus "verhuisd". Tijd om dit domein naar mistynotes.wordpress.com te laten verwijzen. Daar zijn verschillende manieren voor, maar ik doe het gewoon met de HTTP 301 manier, een zogenaamde "redirect". Daarvoor is een aparte plek bij de provider te vinden onder "doorverwijzen", waar je de doel-website kunt invullen.

Redirect

Maar hoe zit het met https?

Na een tijdje geeft http://mistynotes.blog de website weer die op mistynotes.wordpress.com staat. Mijn firefox was erg koppig. De browser wilde steeds naar de https manier overschakelen. Je kunt dan alle sitepreferenties verwijderen, om firefox te vertellen dat ie dat niet moet doen. Je kunt ook tijdelijk een andere browser gebruiken. Met Tor ging het meteen goed, en onder de privé-modus van firefox ging het ook goed. Toch is het jammer dat het slotje weg is, want het certificaat dat Wordpress gebruikt, is nu niet meer actief voor mistynotes.blog. En bij mijn nieuwe provider heb ik alleen de domeinnaam geregistreerd, en geen ssl-mogelijkheid gekocht. Er is wel een manier om dat toch te regelen. Dat kan bij het bedrijf Cloudflare. Hiervoor moet je wel een account bij Cloudflare aanmaken. Daarna krijg je meteen een scherm voor je neus met de vraag welke website je wil aanmelden.

addsite

Kies een dan gratis plan:

KiesGratisPlan

Dan heeft cloudflare vanalles voor je klaar gezet en vraagt of je dit wil checken. Ik kijk er met een wazige blik naar en zeg dat het goed is.

NakijkenDNS

Cloudflare geeft ook aan dat je de nameservers bij dit domein bij je provider moet wijzigen. Dat heb ik dan bij "mijndomein.nl" uitgevoerd.

Nameservers wijzigen

Je krijgt ook een aantal opties om de security en snelheid in te regelen bij Cloudflare. Deze krijgt ook een wazige blik van mij en een klik op de knop "Done".

SSL settings

Het duurt wel een tijdje voordat alle andere nameservers deze aanpassing hebben gekopieerd en doorgevoerd. In ieder geval werkt https://mistynotes.blog nu ook. Als je een goedkoop domein hebt, bijvoorbeeld een nl-domein voor een tientje per jaar, dan is dus gecombineerd met een gratis Wordpress account en een gratis Cloudflare account, vrij goedkoop een site te houden.

Ideaal is het allemaal niet. Een gratis wordpress account betekent ook advertenties. Hopelijk wordt dat niet al te storend. En een aantal mensen vertrouwt Cloudflare niet. Ik heb echter wel gemerkt dat dit bedrijf tussen jou, als internetgebruiker, en heel veel andere websites zit. Geen goed argument natuurlijk, maar voorlopig hou ik het hierbij. Het alternatief om Wordpress zelf te hosten op een machine, een Raspberry Pi bijvoorbeeld (een suggestie bij een vorig blogje), kost me wat teveel tijd. Elke andere manier betekent je overleveren aan een of andere hostingdienst. En die zou je om dezelfde redenen dan ook niet kunnen vertrouwen, nietwaar? Het is natuurlijk wel een mooie uitdaging om alles zelf te doen, als het je hobby is.