Papieren boeken in Calibre

Je boeken in je boekenkast met je mobieltje scannen en in het fantastische boekencatalogiseer-programma Calibre zetten, kan dat? Jazeker! Dat kan. Maar als je je papieren boek weer wil lezen, zul je het toch nog eerst ouderwets uit je boekenkast moeten halen.

Als je, net als ik, alleen nog maar boeken in huis hebt die je écht wil bewaren, omdat je al een halve boekenkast aan boeken weggegeven hebt, is het aardig om ze allemaal nog eens met de vinger langs te gaan. Tegelijkertijd zou het mooi zijn als je ze dan meteen in een database kunt zetten, zodat je er later nog eens op je computer naar kunt zoeken, of eventueel een aantal opmerkingen er bij kunt zetten. Ook is het fijn, wanneer je een virtuele boekenkast hebt waarin je papieren boeken gezamenlijk met je e-books bij elkaar staan. Want soms zoek je vast eens een boek in de kast, en realiseer je je dat je dat boek alleen als e-book hebt. Vandaag heb ik uitgeprobeerd of en hoe dat kan zonder al te veel type-werk.

Crash

Allereerst heb ik in Calibre gezocht naar een mogelijkheid om in één keer een groot aantal boeken te importeren. En die heb ik gevonden bij "Boeken toevoegen". Je kunt er een rijtje boeken met een lijstje van ISBNummers toevoegen. Dan is het de truc om snel ISBNummers te kunnen scannen. Daar zijn verschillende apps voor. Ik heb er naar

Add books by ISBN_uitegelichtdeel
gezocht op de Playstore van Google, en heb er één uitgeprobeerd: de NeoReader. Die scant inderdaad de ISBN heel goed en kan deze ook exporteren als je 99 cent betaalt. Helaas crashte de app tijdens het exporteren. Kennelijk is de gratis functionaliteit altijd wat beter getest, dan datgene waarvoor je betaalt.

Daarom denk ik dat het beter is, om gewoon terug te vallen op de Goodreads app. Waarschijnlijk heb je die al geinstalleerd. Ik had hem in ieder geval, en met deze app kun je ISBN scannen. Je moet dus wel een account hebben bij Goodreads voordat je deze app goed kunt gebruiken. Een account aanmaken is gratis.

Boekenplank

In Goodreads is het mogelijk om boeken op een boekenplank neer te zetten. In het virtuele wereldje kun je één boek ook op meerdere boekenplanken neerzetten. Goodreads heeft er echter drie die elkaar uitsluiten: "Want to read", "Currently reading" en "Read". Maar je kunt je eigen boekenplank aanmaken, en voor dit onderhavige geval zou je bijvoorbeeld een nieuwe boekenplank "Papier" of "Export" kunnen maken. Als je het boek scant kun je het meteen op die boekenplank neerzetten door op het boek-icoon te klikken tijdens het scannen van de barcode.

[gallery ids="2672,2674,2673" type="slideshow"]

Als test heb ik twee boeken verwerkt. Die staan nu in mijn Goodreads account onder "Mijn boeken" op de boekenplank "paper". Hoe krijg ik die nu in Calibre?

Add books by ISBN_goodreads_paper

Export

Dat kan met de exportfunctie die Goodreads beschikbaar stelt. En dat is wel sympathiek vind ik, als je bedenkt dat veel websites die jouw persoonlijke informatie gratis van jou toegediend krijgen, geen moeite doen om deze informatie makkelijk en netjes samengevat weer voor jou beschikbaar te maken. Je klikt op het import/export menu, daarna vind je helemaal aan de rechterkant van de pagina een knop "Export Library", als je op deze knop drukt, maakt Goodreads een linkje aan naar een csv-bestand. Vervolgens klik je dan weer op dat linkje met de titel "Your export from ..." Deze export is een bestand waarin al je boeken staan op een gestructureerde database manier, als in een grote tabel. Alle waarden in dit bestand zijn gescheiden door een komma (Comma Seperated Value).

[gallery ids="2693,2691,2690" type="slideshow"]

Dit bestand kun je dan vervolgens inlezen in een spreadsheet, zoals Excel of Calc. Dan zie je netjes onder elkaar alle boeken die je bij Goodreads hebt staan. In je spreadsheet kun je alles sorteren op datum, of op boekenplank, zodat je alle ISBNummers van de boeken die je in Calibre wil zetten kunt selecteren en kopieren. Let er op dat je het ISBN neemt dat 13 cijfers lang is. Ik heb het ook met de 10 geprobeerd, en Calibre kan er dan niets van maken tijdens het opzoeken van metadata voor dat nummer.

Bij het inlezen van het csv bestand door je spreadsheet programma kan het zijn dat Excel of Calc van je wil weten hoe het bestand ge-importeerd moet worden. Probeer het eerst gewoon zonder iets te veranderen, mij lukte dat prima.

Add books by ISBN_goodreads_calcdialogue

Klaar?

Eigenlijk heb je op deze manier je boeken al in Goodreads staan. En je hebt ze ook in een excel-bestand staan. Misschien is dat voor jou voldoende. Sla dan gewoon het csv- of het spreadsheet-bestand op, en bewaar het. Als je de boeken in Calibre wil, lees dan even verder.

Sorteer op de kolom van je keuze, en selecteer de ISBNummers die je in Calibre wil zetten en kopieer ze (bijvoorbeeld met de toetscombinatie <ctrl-c>, of met de rechtermuisknop op de selectie: menu-item "kopie").

Add books by ISBN_goodreads_calcISBN13

Calibre
Add books by ISBN_uitegelichtdeel2

Start Calibre. In Calibre kies je voor het submenu "Aan de hand van ISBN toevoegen" van "Boeken toevoegen".

Add books by ISBN_goodreads_calibre_addbookspijl
Add books by ISBN_goodreads_calibre_addbooksoptie

Dan plak je het lijstje van ISBNummers dat je gekopieerd hebt in het grote tekstveld (<ctrl-v>). Zorg er ook voor dat je in ieder geval een beschrijving of "label" aan deze boeken meegeeft, zodat je kan zien dat ze van papier zijn. Calibre is nu eenmaal eigenlijk bedoeld voor e-books.

Add books by ISBN_goodreads_calibre_lijstIsbn

Calibre gaat nu rustig aan de slag, terwijl jij andere zaken kunt doen. De jobs die Calibre doet, zie je rechts onder in de taakbalk van het programma. Het lijstje dat je hier ziet is maar twee lang. Maar het duurde toch nog even voordat Calibre klaar was.

Add books by ISBN_goodreads_calibre_downloadplannen

Van één boek, kon Calibre geen omslag vinden en geeft de melding dat metadata niet gevonden konden worden. Klik gewoon op "Ja". Metadata kun je later ook nog toevoegen.

Add books by ISBN_goodreads_calibre_geenmetadata

Maar het is wel gelukt! De boeken staan in Calibre. Handwerk blijft dus nodig als je boeken hebt die niet zo heel bekend zijn. De omslagen heb ik handmatig verbeterd.

[gallery ids="2762,2761" type="slideshow"]